Профилактиката помага да избегнем срещата с рака

Ръст от 20% на новооткритите случаи на пациенти с рак на дебелото черво, постъпили в Медицински център Хирургия „Матев“, отчитат от здравното заведение по повод Световния месец на превенция на заболяването, обявен от СЗО. Над 60 са само тук новите случаи за 2018 година, като пациентите, потърсили специализирана медицинска помощ за диагностика и лечение, са от цялата страна.

Има достатъчно условия и успешни методи за лечението на това онкологично заболяване, стига то да бъде открито в ранен стадий, разказва ръководителят на Медицински център Хирургия „Матев“ д-р Атанас Матев.

Открит в първи стадий, ракът на дебелото черво се лекува успешно в 90% от случаите. Медицински център Хирургия „Матев“ е един от първите скрининг центрове в България за профилактика и диагностика на онкологични заболявания. Лекарите, работещи по програмата за онкологична профилактика си партнират с водещи международно известни специалисти от Високотехнологична болница в Стара Загора.

При откриване на рак на дебелото черво, пациентите имат възможността за бъдат лекувани съгласно най-високите стандарти за лечение на това заболяване, казва д-р Матев. Правилната профилактика може да помогне на една част от хората да не се срещнат изобщо с рака чрез излекуване на предраковите заболявания, а на друга част заболяването да се открие и лекува в ранен стадий.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram