Подменят безплатно стари печки в шест общини

Шест общини ще подменят безвъзмездно старите печки на твърдо гориво на общо 10 000 домакинства. 60 процента от финансирането е по европейската програма „Лайф“ (Life). Целта е да се подобри качеството на въздуха чрез намаляване на фините прахови частици.

София, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Бургас и Монтана участват в проекта.

Целта на това първо проучване е да можем да определим зоните, районите за въздействие по проекта и също така целевите групи.

В първата фаза на проекта ще се направи преглед на действащите в момента програми и ще направи анализ, за да се предложат законови промени.

Във втората фаза ще се изпълни пилотен проект с 500 домакинства, а в третата ще се случи масовата подмяна на стари печки.

Срокът за извършването всички дейности е три години. „Аз мисля, че навсякъде имаме тази осъзнатост, че качеството на въздуха зависи от всеки един от нас, но е добре да го казваме повече и още повече в момент, в който общините могат безплатно да подкрепят гражданите си и да сменят старите си печки на дърва и въглища“, каза Христова.

Социални критерии за включване в програмата не се предвиждат. Може да се наложи да бъдат въведени, обаче, ако броят на желаещите е твърде голям.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram