Показват обичаи от Розовата долина на фестивал в слънчева Калифорния

Радетели на българските традиции от САЩ и Канада, както и наши състави от родината, са в основата на фестивал, организиран от сънародниците ни отвъд океана. Кукер фестът ще се проведе от 22 до 24 март в Лос Анжелис, като сред участниците е казанлъчанинът Димитър Минков, който е ръководител на танцов състав в Торонто. Вече близо 20 години фолклористът живее в Канада.Той е професионален хореограф, ръководител на танцовия ансамбъл „Димитровче“.

Минков и приятели ще изпълнят обичаи, принадлежащи към мъжката фолклорна обредност и Сирни Заговезни, характерни за казанлъшкия край. Снимките са на кукерския колектив при читалище “Светлина” с. Дунавци.

Димитър Минков разказва, че с радост и вълнение е приел поканата на Кукер Фест да участва в това уникално за Северна Америка събитие. „Не се и съмнявам, че срещата ни ще бъде запомняща се и ще постави здрави основи за бъдещи впечатляващи събития. Заедно с Мария Димитрова и Константин Маринов сме се постарали да ви изненадаме с нови и интересни за вас неща от необятното българско народно творчество! Постарали сме се да ви обогатим с нови знания, нови умения и възможности. Темата е “Маскарадни и кукерски игри и обичаи в България. Ще имате възможност да научите подробности за произхода, историята и особеностите в стила и характера на кукерските игри,ще можете да задавате въпроси и да дискутираме, ще ви научим как да си направите уникална, истинска българска маска, ще изпълним заедно кукерски обичай, характерен за красивата Розова долина. Ще се забавляваме!“, написа Димитър Минков под обявата за събитието във Фейсбук.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram