Шушманец ще приема посетители вероятно още за Празника на розата

На пресконференция в Община Казанлък бяха представени завършилите ремонтни дейности по проектa„Консервация, реставрация и социализация на могилата Шушманец”. В нея участваха главният архитект на община Казанлък Ивелин Недялков, директорът на ИМ „Искра” Момчил Маринов и представители на консорциума изпълнил ремонтните работи „Шушманец – Шипка”, който включва фирми от София, Пловдив и Ст. Загора. „Обектът е завършен в срок и са предприети всички необходими постъпки пред Министерството на културата от Община Казанлък, за да премине гробницата Шушманец под юристдикцията и”, заяви гл. архитект.
Проектът е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на България и е на стойност 1 115 000 лв. Сред ремонтните дейности в обхвата на този проект са и изграждането на нова защитна приемна, сградата е снабдена с инсталация за поддържане на микроклимата за съхранение на оригиналната археологическа структура, направена е пешеходна алея до гробницата, парадно стълбище, което е достъпно за хора с увреждания и др. . Основно консервационно – реставрационните дейности на Шушманец са имали за цел максимално да бъде съхранен оригинала, съобщи Калин Русев, представител на консорциума – изпълнител. Този обект бе едно истинско предизвикателство”, допълни той. 
Ремонтните работи на могилата Шушманец започнаха на 12 юни 2012 година. За 3 месеца обектът е замразен за ради откритият оригинален тракийски зид. И в началото на септември отново са възстановени строителните работи по него. Окончателно проектът е приключен на 16 януари 2013 година в рамките на договореното с Министерството на културата. Шушманец е един великолепенпаметник на монументалното изкуство, който дава нова информация и поставя нови въпроси, поясни директорът на ИМ „Искра” Момчил Маринов. Обновената гробница ще бъде отворена за посещения вероятно още за Празника на розата, допълни той, като според него благодарение на климатичната инсталация, която поддържа необходимите параметри за съхранението и, няма да бъдат налагани ограничения на посещаемостта, какъвто е случаят с Тракийската гробница на Тюлбето.
Храмът в могилата Шушманец край Шипка е открит на 28 август 1996 г.от експедицията на д-р Георги Китов ТЕМП. Това е първият и единствен досега тракийски храм с колони и в предверието, и в камерата. Уникалното архитектурно решение на храма го прави едно от най-представителните произведения на тракийската архитектура.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram