Общината се готви да ни „удуши” с нови титанични такси, за да пълни задлъжнялата хазна  

 Децата ни ще почиват на „Паниците” при четири пъти по-висока такса, кметът пак иска драстично вдигане на редица такси на услуги за казанлъчани, за да пълни задлъжнялата хазна

 

След като Общината вече почти е декапитализирана, имайки предвид, че за три години се разпродадоха стотици имоти, сгради, ниви и т.н. /остана само някой микроязовир, но и те са обещани/, общинското ръководство реши да пълни отънялата си касичка на гърба на казанлъчани.

Кметът Галина Стоянова предлага Общинския съвет да промени Наредба №26 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите.

Досега според тази наредба се освобождаваха от такса смет граждани неползващи услугата през съответната година или през определен период от нея.

Освобождаването от плащане става съгласно чл. 8, ал. 5 от Закона  за местните данъци и такси за собственици на: 1. незастроени и неползвани терени в регулация и извън регулация на гр. Казанлък и населените места в общината, попадащи в границите, определени в заповедта по чл. 14, ал. 2. и собственици на новопридобити имоти.

Сега Стоянова предлага всички собственици на имоти да заплащат такса смет, независимо дали ползват или не ползват имота и независимо, че това могат да бъдат земеделски земи.

Кметицата иска да се увеличи и такса за лагер „Паниците” в Калофер с мотива, че се засилил интереса към почивката и затова трябва да се „качи” цената на летния престой там четири пъти. Досега таксата бе на ден в размер на 2,40 лв. и бе постоянна. Сега Галина Стоянова предлага за 7 – дневен престой учениците да заплащат по 63 лева, т.е. по цели 9 лева на ден. Децата ще плащат за седмица 56 лева за почивка на „паниците” или по 8 лева на ден, вместо 2,40 лв. и за граждани – 6 лева за нощувка и 8 лева за храна на ден, тоест по 14 лева за денонощие.

Кметът на Казанлък предлага да се въведат и редица нови такси за казанлъчани: 5 лева за издаване на удостоверение за идентичност на административен адрес,10 лева за Удостоверение за нов административен адрес, 30 лева за одобряване на план за управление на строителни отпадъци, също 30 лева ще се заплащат и за приемане на Отчет за управление на отпадъци. 30 лева ще трябва да се заплащат и за изработване на ПУП, въвеждат се и такси за ползване на общинските пътища-ако искате да изградите нещо и пресечете общинския път ще плащате и то не малко. Отделно ако пък Общината реши да ви изпрати писмо с обратна разписка, то ще си платите вие – 1,30 лв.

Драстично е увеличението на други такси, някои от тях в пъти повече от досегашните.

Ясно е, че през миналата 2014 година администрацията на Галина Стоянова не можа да изпълни предварително заложения размер на местните приходи. Събрани бяха със 700 хил.лева по-малко от предвидените. Тази година пак има сериозно и недалновидно завишение на възможностите да се реализират собствените приходи. Но пък едно е още по-ясно – Община Казанлък има 11 милиона лева дълг. Той е в размер на цели 60% от 18,5 млн.лева от местните приходи, т.е. всеки шести лев, който влезе от казанлъчани в местната хазна, ще отиде за погасяването на заемите на кмета. Ако въобще бъде изпълнена прогнозата за събираемостта на собствените приходи, която както се вижда през последните две години, не се случва.

Когато 60% от парите в джоба ни са дължими към банката е застрашено с фалит финансовото ни положение. С общинския портфейл е същото.

taksi

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram