Зараза в казанлъшките гори

Повече от година горите около Казанлък продължават да изглеждат плачевно. По пътя за Бузлуджа, горите около град Шипка продължават да стоят непочистени. В края на 2014 година силен ветровал и снеголом в региона унищожиха хиляди хектари гори.

Лесовъдите още тогава коментираха, че гората бързо трябва да се почисти от нападалите дървета, тъй като оставането на скършените като „клечки за зъби“ дървета в гората е предпоставка за разпространяване на зарази.

Горското направи търгове за почистване на дървесината. Факт е обаче, че по – скоро дърветата бяха очистени около пътя, тоест на леснодостъпните места. Същото е положението в Шипка и към върха.

Снимки в горите показват, че те продължават повече от година да са в трагично състояние, а по повалените дървета вече са плъзнали зарази.

IMG_3993 IMG_3970 IMG_3969

Тук е мястото да отбележим, че горите в района са изкуствено създадени от френския лесовъд Феликс Вожели, командирован от българското правителство от 1905 г. до 1911 г.,  създадава горите в региона залесявайки 12 000 декара  в горското стопанство на Казанлък. По този начин спасява региона от постоянните кални свлачища, идващи от Балкана.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram