БСП, Казанлък спря опита за продажба на училището в Средногорово?

Местните старейшини-социалисти порязаха мераците на общинска администрация в Казанлък  да се разпореди с имота, най-вероятно готвен за продажба по схемата на ОУ „Димитър Андреев” на пъпа на Казанлък

 

Съветниците от БСП в казанлъшкия Общински съвет гласуваха с „въздържал се” на последното заседание на местния парламент предложението на кмета Галина Стоянова сградата на училището в село Средногорово да бъде извадено от списъка на обектите публична общинска собственост и да премине в другия списък-с частната собственост. Така необходимите две трети от гласовете на старейшините не се събраха и имотът не беше прехвърлен в онзи списък, който дава възможност на администрацията на кмета да продава сгради и терени.

Бившето училище-интернат „Христо Ботев” в казанлъшкото село отдавна не функционира, а зданието му от 400 кв.м застроена площ се руши.  Площта, върху която се намира е близо 2 000 кв.м, но и тя, както и сградата не се охраняват от години и са оставени безстопанствени от властта.

За имота Общината е изготвила данъчна оценка през 2013 г., която възлиза на 23 000 лева.

Според неофициални данни, кметът Стоянова обещала на хората в Средногорово в бившето училище да се настани социален център. Никъде обаче в предложението за решение, предоставено на вниманието на съветниците, не се упоменават бъдещи намерения на изпълнителната местна власт за конкретно разпореждането с имота.

От БСП се въздържали от гласуване, водени от няколко важни основания, споделиха съветници от левицата пред Пресс тв. Първото е опасението, че и това училище се подготвя за евтина продажба, по аналог на бившето казанлъшко помощно школо „Димитър Андреев”. То бе купено от съпругата на зам.-кмета, отговарящ за общинската собственост, Петър Косев, за по-малко от 500 хил.лева, като бе оставено преди това да се саморазрушава и обезценява.  Този имот бе дарен от държавата на Казанлък, за да се построи там социален център, но после волята на правителството бе подменена от кметския екип и училището бе купено от Галина Косева.

Второто основание на социалистите да не участват в гласуването е подозрението, че се оформя вероятно модел, по който общински сгради умишлено се оставят на произвола на съдбата, без охрана и без грижа, при все че общинската собственост се управлява от администрацията „с грижата на добър стопанин и в полза на обществото”, според Закона за общинската собственост.

От БСП се противопоставиха на предложението на кмета и заради хаотичното и непоследователно отношение към разпореждането с общинската собственост, откровеното отношение на безстопенственост, продажбите на имущество на безценица на фона на декапитализираната Община.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram