Отец Петър от Казанлък бе отличен сред „Достойните българи“

73-годишният свещеник от Казанлък – иконом Петър Цанков – е сред отличените в кампанията „Достойните българи“ на в-к „24 часа“. От седем години отецът служи в храма „Св. Власий“ в курортното селище Свети Влас недалеч от Слънчев бряг. Заслугата му: неуморният свещеник е построил 21 малки параклиса из старопланинските склонове над Свети Влас, съобщава dveri.bg.

Всъщност тези „параклиси“ представляват нещо като каменни аналои, постаменти, в които са поставени икони. За целта той използвал строителни отпадъци от строежите в курортното селище. Парчетата мраморни и каменни плочи той изнасял на гръб, с раница. И тъй като е балканджия, родом от Севлиевско, отецът владее майсторлъка на сухата зидария.

„България ще я бъде! Като свещеник аз имам един съвет – никога не квасете мляко с друго, освен с подкваса; никога не сейте пуклива царевица до редовна, или люти чушки до сладки; никога не смесвайте вярата със суеверие!“ С тези думи отец Петър се обърна към публиката в залата, след като получи наградата си от Вяра Анкова, директор на БНТ. Отец Петър е известен сред енориашите със своето живо дар-слово и мисионерски плам.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram