Французи луднаха по розовия ни ликьор в Париж

Ликьор и ракия от рози, както и биволско сирене бяха от най-търсените продукти от французи на родния щанд на Международното селскостопанско изложение в Париж. Това съобщи Христо Димитров, който е организатор на родния щанд и хореограф и продуцент на Ансамбъл Българе.

Той обясни, че тази година има много силен интерес от французите към родното биволско сирене и ликьорите. Това са продуктитите, които свършиха най-бързо. Сериозен интерес има и към българските вина. Има направена заявка от датчани за внос на 100 000 бутилки червено вино. Търговци от Северна Африка пък търсят контакти с родни винопроизводители, за да купуват директно от тях, посочи още Димитров.

Българският щанд на изложението представлява макет на типична копривщенска къща с магазини и дюкяни. „Направили сме един офис в самата къща, който наподобява кабинета на Буров банкера“, каза още Димитров.

Посетителите на изложението могат да опитат на българския щанд вино, гроздова ракия, кебапчета, кюфтета, филета, луканки, лютеница, подправки, мед и други традиционно наши продукти.

Освен това на всеки 30 минути наши танциори изпълняват български народни танци пред щанда, което привлича голям интерес, посочи още хореографът.

Очаква се до края на изложението да минат над 700 000 посетители от цял свят. Това е с 200 000 повече спрямо броя на хората, които са посетили тематичното хранително изложение в Берлин в края на януари тази година, обясни още Димитров.

Министър на земеделието и храните Десислава Танева посети българския щанд. Тя бе посрещната с българска червена роза, питка с мед и българско хоро. По време на изложението Танева подписа протокол за сътрудничество с френската служба за съвети в земеделието. Той предвижда французи да обучават наши специалисти за съвети за сдружаване на производителите. Другата област, на която ще акцентираме са изискванията за търговията с трети страни.

Министърът на земеделието заяви още, че България има положително търговско салдо с Франция в размер на 54 млн. лв. Тя посочи, че страната ни изнася основно птичи продукти./ monitor.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram