Техническа конференция в Община Стара Загора за действията при инциденти в рискови обекти

Стара Загора се определя като урбанизирана територия с висока степен на риск. Две предприятия в града използват амоняк, има две снабдителни бази за петролни продукти, три терминала за съхранение на пропан – бутан, складове за съхранение на негодни растително защитни предприятия. Градът е газифициран,  разположени са голям брой бензиностанции и газ – станции. Регистрирани са 9 обекта, съгласно изискванията на Европейската директива за предотвратяване на големи аварии (Sevezo-II).
Община Стара Загора стартира процес на актуализация на процедурите за реагиране при възникване на инциденти за всеки потенциално опасен обект от критичната инфраструктура. Предприемат се поредица от мероприятия за повишаване на готовността за защита здравето и живота на хората от негативните последствия при възникване на инциденти с опасни химични вещества.
В тази връзка днес се проведе техническа конференция с цел подобряване на координацията между частите на Единната спасителна система при възникване на инциденти с опасни химични вещества в обекти от критичната инфраструктура. В нея участваха членове на Щаба за защита при бедствия и специалисти, способни да разработят процедура за реагиране при възникване на инциденти с опасни вещества. 
Детайлния анализ на опасностите и осмислянето на прецизни сценарии за възникване и развитие на инциденти ще създадат възможността за предприемане на своевременни мерки за реагиране и същевременно за по – бързо преодоляване на паниката и избягване на хаотични действия. Предстои да бъде определен очакваният обем от аварийно-спасителни работи и да се извърши детайлно разпределение на задачите между частите на Единната спасителна система. 
Следващите стъпки на общинската администрация ще бъдат насочени към практическа подготовка и усвояване на планираните аварийно-спасителни дейности от органите за управление и екипите на Единната спасителна система, като последователно се разработят сценариите за реагиране за всички рискови обекти, разположени на територията на Стара Загора и практическото усвояване на плановете за част от тях. С провеждането на теоретичната конференция се поставя начало на последователно разработване на процедури за реагиране за всички рискови обекти, разположени на територията на общината. По време на конференцията специалистите достигнаха до заключението, че усилията на общината трябва да се насочат и към обучение на потенциално застрашеното население. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram