На протест излизат в Стара Загора служителите на местния затвор

На пореден протест излизат в Стара Загора от 17:00 часа пред съда служителите на местния затвор. От Синдиката на служителите в затворите в България намират финансирането на Сектор „Сигурност“ за скандално, а правата и интересите на служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ за погазени.

Това те ще покажат и на протеста на 10 март от 13.00 ч., който ще премине като митинг – шествие в София, под надслов „Европа и за нас“.

Синдикатът изпрати отворено писмо до министър – председателя Бойко Борисов и министрите Владислав Горанов и Цецка Цачева. Исканията са за среща на 10 март, за цивилизовани преговори и продуктивно решение, каквото до настоящият момент няма.

В него те припомнят, че социалното напрежение по повод на скандалното финансиране на Сектор „Сигурност“ и  последствията от провежданата в последните години държавна политика на неравенство по отношение на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ към Министерство на правосъдието, расте.

В документа е записано още: „На фона на внесените становища, изпратените писма в т.ч. лично до Вас, до момента остават без резултат. Отсъствието на адекватна реакция от Ваша страна и от страна на правителството на Република България, налага извод за липса на политическа воля за справяне със задълбочаващите се проблеми в двете специализирани дирекции, които са съставна и неразделна част от сектор „Сигурност“, осигуряващи функционално по направление на дейности – обществения ред и националната сигурност в Република България.

Напомняме, че нашите искания са за увеличение на основното месечно възнаграждение с 20%, т.е изравняване на възнагражденията на служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“, с тези на служителите в МВР, в съответствие с Наредба за изменение и допълнение на Наредба №8121з-919 от 2017г. за размера на основните месечни възнаграждения на държавните служители по чл.142, ал.1, т.1 и ал.3 от ЗМВР (обн., ДВ, бр. 60 от 2017г.; изм. и доп., бр.4 от 2018г.), в т.ч и допълнителните възнаграждения по ЗМВР, както и поетапното решаване на проблемите с условията на труд и увеличаването на крайно недостатъчния пенитенциарен и охранителен състав в системата, съгласно Доклад с препоръките на Главния прокурор на РБ за периода 2015г. до настоящата 2018г.         


Ще информираме и ангажираме, незабавно и официално посланиците на страните от ЕС, с оглед предстоящата визита, че „социалния диалог“ в РБ, като културна, социална и правна ценност, реципирано достижение на цивилизованите държави в ЕС е проформа.

Ще представим в дълбочина и прозрачност имитациите на реформи, дискриминацията като реално установено състояние в специализираните дирекции и сектора в цялост, както и погазването на човешкото достойнство, правата на униформените служители, които за правителството нямат никаква стойност, грубо нарушавани и погазвани от същото, въпреки ратифицираните от Република България актове на първичното и вторичното право на ЕС – договори, регламенти, директиви, споразумения, европейски социални харти, съдържащи набор от ценности в сферата на труда и неговата защита, предвид развитата съдебна практика, във връзка с водената „политиката за сигурност“, която генерира единствено несигурност“.

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram