Аниматор очаква посетители на детски утра в операта в Стара Загора

Детски утра „Вълшебства в Операта“ започват на 14 март в 10,30 ч. в мизансценна зала на Държавна опера-Стара Загора. Аниматор на интересното шоу ще е Ваня Иванова – в ролята на Феята на Музиката. „Поканени са всички деца без възрастови ограничения и техните родители, които също могат да участват активно в тематичните игри и музикални забавления. Приобщаването на детето към света на изкуството значително обогатява духовния му свят, разширява хоризонтите на мисленето и въображението му“ – казва Ваня Иванова. Във всяко отделно издание ще бъде представен музикален инструмент. На 14 март това ще е пианото, за което ще разкаже и на което ще свири Маестро Младен Станев – хормайстор на Държавна опера-Стара Загора. Неусетно в игри, песни и танци в детските утра ще се създаде почва за развитие и изява на музикалността у децата – метро-ритмично чувство, музикален слух, музикално-слухови представи, възпроизвеждане, запознаване с образци на класическата музика, с основни музикални жанрове и др.
В съботния ден -14 март – от 11 часа в Операта, в голяма зала над 300 ученици от Хуманитарната и от Езиковата гимназии в Ямбол и от Езиковата гимназия в гр.Кърджали ще посетят съботното матине-спектакъла „Травиата“ от Джузепе Верди. Преди спектакъла учениците ще разгледат Операта и ще имат беседа за произведението. Гостуващите гимназисти от гр.Кърджали ще разгледат и Историческия музей в Стара Загора и ще посетят Къща-музей „Гео Милев“.
В камерния концерт „Френски и английски музикални шедьоври“ на 17 март от 19 часа във фоайето на Операта ще вземе участие и официално ще бъде представена пред публиката новият солист на Операта – Гергана Русекова, мецосопрано. Тя завършва оперно пеене в ДМА “Панчо Владигеров” – София – през 2002г. Бакалавърска степен; а през 2005г. Магистърска степен. Продължава образованието си с Доц. Констанца Вачкова. Участва в майсторски класове на: •Проф. Джефри Гол – първи контра-тенор на Метрополитан опера, преподавател в Къртис, Филадейлфия.•Валерий Рифкин – Диригент в Лос Анджелис Опера;•Певците: Мартина Аройо, Наталия Афеян, Георги Чолаков,Стефка Евстатиева. През 2006 г. Гергана Русекова е специализант в Университет Дюкейн, Питсбърг, под ръководството на Клаудия Пинца, Генко Гешев, Сузана Лемберская и Джонатан Лоусън. Носителка на специална награда и стипендия за обучение в САЩ от Международният конкурс за млади оперни певци “Пълдин” 2005 г. През 2006 г. лауреат на конкурса “Христо Бръмбаров”. През 2007 г. печели стипендия за Международна лятна академия за млади оперни певци Ezio Pinza EPCASO 2007 и работи с диригента Mаурицио Арена, Мария Киара /сопран/, Енца Ферари /главен корепетитoр на Teatro “La Scalla”/, ДжаниКапелето /главен корепетитoр на Opera Teatro “Trevizo”/ и Мария Паван /корепетитoр на Teatro “La Scalla”/. През май 2009 става носител на Ганд При на Европейският конкурс за млади изпълнители на класческа музика „Короната на Търновград”-В.Търново и наградата на БНР,а именно записи и концерти с оркестъра на БНР. През юни 2009 става носителка на трета награда на Националния Конкурс за млади оперни певци”Гена Димитрова”-Плевен. През октомври 2009 става носителка на трета награда на Международния Конкурс на млади оперни певци „Риторна Винчитор”-Ерколано,Италия и на специалната награда на конкурса-участие в постановка на „Тоска” в ролята на Тоска.
Интересен ще бъде концертът „Музика от Холивуд“ с гост-диригент Ронен Нисан и солисти Елена Баръмова и Деси Стефанова. Програмата на концерта включва класически мелодии, използвани във филмови продукции като „Валкюрити” на Вагнер от филма „Апокалипсис сега”, „Космическа одисея” на Рихард Щраус, композиции от Доницети от „Петият елемент”, фрагменти от Шостакович и др. Ще бъде изпълнена и оригинална музика, правена специално за филми- познати мелодии от филмите „Розовата пантера”, „Кръстникът”, „Зорба гъркът”, „Списъкът на Шиндлер”, „Извънземното”, „Закуска в Тифани”, „Междузвездни войни“, дело на композиторите Нино Рота, Хенри Мансини и Джон Уилямс и др.

На 23 март от 18,30 часа във фоайето на Операта ще бъде представен спектакъла „Думите на мама“. Това е мюзикъл за деца, съвместна продукция на Държавна опера-Стара Загора и НУМСИ „Христина Морфова“. Музиката е на Жул Леви, а текстът на Сабина Тянкова. В тази първа оперета, създадена от деца за деца – ще видите съчетани умело текст,музика , движения, артистичност. Участието на децата в една истинска постановка повишава и критерия им за художествено изпълнение и стимулира чувството им за потребност от творчество и изява. „Думите на мама” е част от проекта „Децата в света на оперетата”, създаден и реализиран първоначално в София през 2011 г. с финансовата подкрепа на Програма „Култура” на Столична община.

На 27 март от 19 часа е концертът „Шедьоври на оперетата“ под диригентството на Маестро Георги Димитров и солисти Олга Динова-гост, Русалина Мочукова, Георги Султанов-гост. Ще бъде един елегантен, изискан, много чаровен, много стилен концерт с избрани увертюри, арии и дуети от любими оперети. Целият блясък на оперетата, нейният волен дух, изящна лекота, движение и усмивки – всичко ще има в този концерт под диригентството на Маестро Георги Димитров. Олга Динова завършва НМА „П. Владигеров“ през 1992 г. в класа по оперно пеене на проф. Сима Иванова. През същата година дебютира на сцената на Националната опера в ролята на Розина от „Севилския бръснар” на Росини. През следващите години изпълнява с успех централните роли от редица опери и оперети. Солист е на Националния музикален театър. Георги Султанов е познат и любим на старозагорската публика от участията си в оперетите „Царицата на чардаша“ и „Българи от старо време“. Солист е на Държавна опера-Бургас. Русалина Мочукова е брилятният глас на Държавна опера-Стара Загора. Със силни роли в оперни заглавия и прекрасни изяви с откъси от най-любимите оперети в редица концерти.

Държавна опера-Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram