Наши алпинисти поеха на ски поход за Трети март

Алпинисти от АТК „Казанлък“ взеха участие в Националния ски поход „Стара планина 2019 г. „, организиран от Българска федерация по туризъм съвместно с Туристическо дружество „Хайдут“ Калофер. Походът стартира на 27 февруари и бе посветен на 141 години от Шипченската епопея и 141 години от Освобождението на България.
От началото на проявата, завършила на историческия връх Шипка за честванията на Трети март, алпинистите Младен Гайтанджиев и Георги Кемалов бяха част от дванадесетте участници, които потеглиха от с. Тъжа към хижа Тъжа и ден след ден преминаваха на ски по международния планински маршрут Ком – Емине, за да финишират на връх Шипка за тържествата на върха.
Участниците се любуваха на гледки към живописно заснежени върхове и забележителности, като връх Малка Козя стена (отстояща на югозюгозапад ЮЛапад от масива Триглав), връх Ботев, връх Марагидик (Русалка), връх голям и малък Кадемлия, връх Пиргос (трите от които формиращи масив Триглав), зли Връх (известен до 1942 година като Мазалат), Танас тепе, резервата и живописното било на Пеещи скали, Връх Исполин, връх Бакаджик, Узана поляна, връх Олово гнездо и величественият връх Шипка (Свети Никола), разказаха от АТК „Казанлък“.

В празничния Трети март хиляди българи от цялата страна изкачиха връх Шипка, за да отдадат почит на героите, паднали за свободата на България. Мъглата и ниските температури не успяха да попречат и на планинарите да се доберат до върха за честванията.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram