Изложбата „80 години Паметник на свободата“ гостува в Горнооряховския музей

 

Със запазени печати от фонда на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ всеки посетител ще може да подпечата документ за спомен

Изложба „80 години Паметник на свободата“ гостува в Горнооряховския музей по повод Националния празник на Република България – 3-ти март. Експозицията, предоставена от Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, е посветена на 80-годишнината от освещаването и откриването на Паметника на свободата на връх Шипка.

Историята му е пресъздадена чрез фотографии и документи, разпределени в няколко теми: Шипченска епопея – събитието, обединило всички слоеве на българското общество около идеята за построяването на паметник; създаване на „Комитет за въздигане на паметник за възраждането и освобождението на българския народ”; конкурсни проекти и строителство; тържествата по освещаването и откриването му; развитие на идеята за превръщането на връх Шипка в национален музей.
В изложбата са представени оригинални фотографии от строителството на Паметника и от всенародните чествания на 26 август 1934 г. Също са показани колекции от тематични пощенски картички, юбилейни монети и плакети, възпоменателни медали. Със запазени печати от фонда на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ всеки посетител  може да подпечата документ за спомен.
Експозицията ще гостува в Исторически музей – Горна Оряховица  до 24 март 2015 година. На 3-ти март входът за всички посетители беше безплатен.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram