Патриарх Кирил на Шипка: Моля се духовната връзка между нашите народи да остане нерушима за вечни времена!

Българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил отслужиха заупокойна молитва за героите на Шипченската епопея на връх Шипка.

„Днес произнесохме молитви за руските воини и българските опълченци, геройски загинали при отбраната на Шипка.

140 г. ни отделят, но светлите образи на воините освободители не изчезват от паметта ни. Уникален е жертвеният характер на тази борба за свобода на поробените братя. Няма по-голяма любов от тази, която полага душата за свободата на другите”, заяви в словото си руският патриарх Кирил.

„Руските воини, отдали живота си за спасението, те бяха силни във войната и изгониха чужденците, като показаха храброст и със собствената си кръв платиха избавлението от дългия гнет на една християнска страна. На това свещено място не може да не се усети благоволението и да не се преклоним пред загиналите.

Да бъде вечна и светла тяхната памет! Моля се за това духовната връзка между нашите народи да остане нерушима за вечни времена. Да запазим християнските ценности и православните традиции на нашите отци. Сърдечно ви приветствам и за прекрасния паметник. Това е един празник за българския и руския народ. Амин!“, каза още руският патриарх.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram