Паметникът на Шипка вече е публично-държавна собственост

Паметникът на връх Шипка вече има акт за публично-държавна собственост от 12 февруари 2018 г. Това заяви пред БНТ д-р Чавдар Ангелов, директор Национален парк – музей „Шипка-Бузлуджа“.

Според документа паметникът е 8-етажна сграда с културно и историческо предназначение. Данъчната ѝ оценка е 147 000 лв. Актът за публична държавна собственост е бил подписан от областния управител на Стара Загора Гергана Микова на 12 февруари т.г.

Историци припомнят, че още при освещаването на монумента през 1934 г. комитетът по неговото изграждане го дарява на тогавашното Министерство на войната, в последствие прилежащата територия от 1180 дка, на която има изградени и други паметници, се оказва под управлението на Министерството на земеделието.

Актът за собственост дава възможност още тази година да се помисли сериозно за изработване на един цялостен проект за консервация и реставрация.

Предвижда се и осветяване на фасадaта на паметника, така че да се вижда отдалеч.

 Припомняме, на 20 август 2014 г. правителството реши охраната на Националния музей „Шипка – Бузлуджа“, Националния исторически музей и Националната галерия за чуждестранно изкуство да продължи да се осъществява от Министерството на вътрешните работи в рамките на определената му обща численост и бюджет.

Повод за това решение бяха многократните кражби от експозицията в Паметника на свободата на връх Шипка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram