Общината върна продажбата на лагера в Равда във фризера. Засега

Внезапно кметът Галина Стоянова се отказа да продава  бившият казанлъшки детски морски лагер в Равда.

Останаха неясни причините защо кметът като вносител на предложението за поредния търг за имота на първа линия край морето оттегли точката от дневния ред на днешното заседание на местния парламент.

Общинските съветници трябваше да гласуват обявяването на поредния търг за площта край брега, но Стоянова тихомълком отмени точката. Никой от старейшините не възропта и не попита за причините. Нито имаше интерес докога се връща във фризера намерението на кмета да намери купувач за хапката в морското градче.

Това трябваше да бъде деветият пореден търг за изтъргуването на общинския ни имот в Равда.

Както още вчера писа Пресс ТВ за две години – от 2016, когато бе обявен първият търг, до днес, теренът поевтиня със 700 000 лева. Осем са точно през този период публичните търгове за парцела. Общото между тях е, че не се яви нито един кандидат, макар че бе регистриран интерес към продажбата, според общински служители, пожелали анонимност.

Така от 1 800 000 лева през 2016г. цената на бившия лагер в Равда падна до 1 088 754 лева към 28 януари 2019г.

Ето и „движението“ на цената надолу през двете години време:

През април 2016 г. имотът от 5 660 кв.м на първа линия в морския град бе предложен на търг за 1 800 000 лева, но купувачи нямаше.

 

Същата година през юли 2016 г.отново никой не се появи на втория търг, макар цената за четири месеца да падна и бе 1 511 709 лева.

 

При следващия опит през март 2017г. на търга пак не се явиха купувачи при начална тръжна цена 1 276 636 лева.

 

Търг нямаше пак заради неявяване на потенциални клиенти и при следващия опит за търг през октомври 2017г. вече на цена 1 264 895 лева.

 

И последните търгове не се проведоха през май, юни, както и двата опита през септември 2018г. все по същата причина –липса на кандидати –  с вече обявена цена от 1 089 536 лева.

Сред опозиционните старейшини се появиха съмнения за умишлено поевтиняване на имота, който към момента удари 192 лв./кв.м и подозрения за вече избран кандидат за купувач, за когото се „готви“ подходяща угодна цена.

От БСП остро реагираха по-рано и на други предложения за продажба на общински имоти на занижени цени. Социалистите от години се противопоставят на декапитализирането на общината.

В социалната мрежа Фейсбук също имаше отрицателни реакции на опита да бъде изваден пак на тезгяха бившият лагер, разположен до морската ивица, на което пък от администрацията контрираха, че е всъщност имотът е „една гола поляна“.

Пак във Фейсбук се появи колаж с ироничен надпис „Кантора за недвижими имоти “Община Казанлък“ и обявление с продажбата в Равда.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram