Моника спечели делото срещу Здравната каса в Стара Загора

Старозагорката Моника Михайлова, на която бе отказано лечение в чужбина, спечели дело срещу Здравната каса в Административен съд Стара Загора. То бе образувано по жалба на болното момиче   против писмо на управителя на Национална здравноосигурителна каса /НЗОК/ София, в което се сочи като «приключена» преписката по подаденото от нея заявление, за издаване на разрешение за планирано лечение извън държавата.

На Моника е поставена диагноза „Кисти на Тарлов”. По делото не е спорно и се доказва, че Моника е успешно оперирана в Кипър.

Според съда Моника като здравноосигурено лице, български гражданин  е поискала от НЗОК предварително разрешение за лечението си в чужбина. По заявлението не е формиран мълчалив или изричен отказ на компетентния орган.  Затова жалбата и е приета за основателна.

Съдът намира, че не са били, нито са налице пречки за разглеждане и произнасяне по искането на Моника Михайлова за издаване на формуляр за планово лечение в чужбина.

Затова и със свое определение отменя по жалба на Моника Михайлова писмо на управителя на Национална здравноосигурителна каса, с което се приключва преписката по подаденото от нея заявление като незаконосъобразна. Връща преписката за разглеждане и произнасяне по същество в едномесечен срок. Осъжда НЗОК да заплати на Моника Михайлова сумата от 412 лв., разноски по делото.

Определението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Моника,  за лечението на която се обединиха много добри хора от Стара Загора и  страната, и успяха да съберат средства за операция в Кипър, постигна първа победа срещу бездушието на системата. Тя се надява да оздравее и да започне кампания за борба със заболяването „Кисти на Тарлов”.

Росица Въльовска – starazagora.topnovini.bg

На снимката: Моника е твърдо решена да търси правата си. Снимка:личен архив

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram