Правят козметични промени в наредбата за каруците

Пълната забрана за движение на каруци на територията на общината е невъзможна, защото се разминава със Закона за движение по пътищата 

Очаква се утре на заседание на местния парламент в Казанлък да бъдат гласувани  промени в Наредба №30, регламентираща движението на ППС с животинска тяга. До поправките в наредбата се стигна след трагичен инцидент с двама загинали на 27 октомври 2018г. , причинен от каруца.

Да преразгледа наредбата общинският съвет бе принуден и от гражданския натиск по време на кампанията на PressTV „Спри каруците-убийци“. След надигналото се недоволство на казанлъчани против хаоса с талигите, предложения за ревизиране на наредбата направиха общинските съветници от БСП в Казанлък, МВР и комисията по сигурност и обществен в казанлъшкия парламент.

От предложенията, които старейшините предстои да одобрят се разбира, че към момента община Казанлък не е изисквала ветеринарен паспорт на конете за впряг. Също така не е ясен и реалният брой на ППС-та, задвижвани от животни на територията на общината.
От утре, ако бъдат приети новите норми, вече всеки кон трябва да притежава паспорт по Закона за ветеринарно-медицинската дейност и едва след това може да получи и паспорт от община Казанлък, че е годен като животинска сила за ППС.

Собствениците на ППС с животинска тяга, вече ще са длъжни в 14-дневен срок след придобиването на каруцата да я регистрират в кметството по местоживеене. Също двуседмичен е срокът за бракуване на каруца или смяната на собственика й, обстоятелства, които трябва да се декларират в кметството.

Водачът на талигата ще е длъжен да носи в себе си регистрационния талон на каруцата и коня, както и трябва да има два бели или жълти светлоотразители отпред, два червени светлоотразителя отзад, а при движение през нощта и при намалена видимост – отзад вляво светещо тяло, излъчващо бяла или жълта, добре различима светлина. Светлоотразителите трябва да са разположени симетрично от двете страни на превозното средство.

Вдигат се глобите до 100лв.

Сред предложените за гласуване утре промени е и тази, че актосъставителят на нарушител може да задържа и иззема веществени доказателства, свързани с установяване на нарушението. Не става ясно какви са тези веществени доказателства, но е твърде възможно тази промяна да влезе в противоречие със Закона за административните нарушения и наредбата да бъде върната от областният управител и прокуратурата.

Както и да изглежда след утре Наредба №30, промените в нея все пак са усилие да бъде вкаран ред в движението на каруците в общината, който толкова искат съгражданите ни.

 

 

 

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram