Вежди Рашидов посегна на Шипка заради Българския Лувър?

Съкращаването на повече от 10%  от служителите в Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа” се налагало, за да бъдат „запазени” щатовете за работещите в новопостроения „Български Лувър”, това обяснява в писмо министър Вежди Рашидов.

 

Отговорът му е адресиран до депутата от БСП от нашия регион-Гьорги Гьоков. Социалистите в областта през последните дни остро поставиха въпроса „Какво налага отстраняването от работа на цели 22% от работещите в музея „Шипка-Бузлуджа” , а Вежди Рашидов признава, че вместо двама, съкращават шестима  души, защото не трябва да се „пипат” служители на амбициозния проект на самия министър-Националният музеен комплекс в столицата, „глътнал“ повече от 50 млн.лева и станал популярен като „БГ Лувър“.

От Министерството на културата увеличили с още 12%  предвиденото  10% съкращение в „Шипка-Бузлуджа”, за да съхранят и служители на нашите културни мисии в чужбина.

В писмото си Рашидов пише в бъдеще време и обяснява как следва да заработи междуведомствена комисия, която да изработи нов модерен модел за финансиране на държавните културни институти.

На шестима музейни работници в НПМ„Шипка-Бузлуджа” вече са връчени предизвестия за освобождаване от работа, директорът Данчо Данчев хвърли оставката си на Вежди Рашидов.

Единственият наш музей на открито, опазващ исторически паметници, разположени на повече от 50 дка площ, на практика остава без хора, които да се грижат за поддръжката му. Това прави екипът му безпомощен, а бъдещето на националната ни светиня съмнително.

Само преди ден по предложение на групата на БСП казанлъшкият парламент гласува Декларация за несъгласие с провежданото 22% редуциране на състава на националния ни музей. Декларацията бе изпратена до Рашидов и губернатора Ранов.

pismo

pismo1

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram