Брониран камион откара златния венец на Севт III към Париж

При изключителни мерки за сигурност днес златният венец на Севт III бе изнесен от трезора на Исторически музей „Искра“ и изпратен за София, откъдето пък ще отлети за Лувъра.  Операцията по транпортирането на експоната, без алтернатива в световен мащаб, премина при строга секретност.  Брониран камион на Българска народна банка и ескорт от полицейски автомобили да откарват венеца, видя нашият екип.

Уникатът ще участва в изложбата в Лувъра, представяща тТракийската цивилизация в пълния й блясък. Най-престижният музей в Париж дава 4 зали за българската експозиция, която ще бъде открита на 15 април 2015 г.
До 20 юли французите и гостите им от цял свят ще видят не само най-бляскавите съкровища на страната ни – Панагюрско, Рогозенско, Боровско, Свещарско, Летнишко, Дуванлийско, но и предмети от бита на траките – керамични и бронзови съдове, монети.
Златният венец, открит през 2004 г. от д-р Георги Китов в могилата „Голяма косматка“ бе реставриран с помощта на италиански специалисти. Той тежи 690 грама . У нас има открити не повече от 3-4 подобни украшения. Венецът е една от сензационните  световни находки. Впечатлява с деликатността на тънките златни листчета.
DSC06788
DSC06789
Sakrovishte

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram