Скандалният бизнесмен Иса Бесоолу води листата на ДОСТ в Стара Загора

Общинският съветник от Павел баня и крупен бизнесмен Иса Бесоолу ще води листата в област Стара Загора за извънредните парламентарни избори на 26 март на „Обединение ДОСТ“.

Неговата номинация е издигната лично от политическия му покровител – настоящия председател на ДОСТ и бивш лидер на ДПС Лютви Местан.

През юли 2012 г. бизнесменът и общински съветник Иса Бесоолу получава от Върховния касационен съд условна присъда с 3-годишен изпитателен срок по обвинение в предлагане на подкуп и длъжностни престъпления. Въпреки това обаче той продължи да бъде съветник в местния парламент, тъй като Общинската избирателна комисия в Павел баня прекрати правомощията му едва през февруари 2015 г., а местният политик обжалва решението, което бе отменено от Административния съд в Стара Загора.

Кметът на Павел баня Станимир Радевски нарече местния бизнесмен, известен с близките си бизнес връски с Лютви Местан, „октоподът на общината, който е пуснал пипалата си навсякъде“. Според кмета, дори за да бъде направен актуализация на бюджета на града, трябва да бъде помолен Бесоолу.

В началото на 2012 година, по време на първия мандат от управлението на ГЕРБ, Бойко Борисов дори заплаши ДПС, че може да създаде анкетна комисия в парламента, която да разследва Бесоолу. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов попита в Народното събрание Лютви Местан дали е оказвал натиск върху правоохранителната и правораздавателната система, за да получи Бесоолу по-лека присъда. Самият Местан пък заплаши, че случаят с бизнесмена ще бъде отнесен до съда по правата в Страсбург заради данни за незаконно подслушване.

43-годишният Бесоолу живее в сарай в подножието на Средна гора, където редовно и неизменно през годините му гостува Лютви Местан. Двамата обичат разкоша, хубавите коли и лова. В средата на февруари се появи информация, че председателят на ДОСТ отново е бил на лов в района и е гостувал на общинския съветник.
epicenter.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram