Първите състезания край морето – без казанлъшките колоездачи

Двайсет и един кръга ще има през започващия трети сезон на Черноморската колоездачна лига „Спринт“, се разбра на пресконференция в Бургас.На нея ръководители на Лигата се срещнаха с журналисти, с треньори и дейци от колоездачни клубове, с представители на Българския колоездачен съюз.

Първият старт от сезон 2015 г. ще е на 1 март в Слънчев бряг – критериум за момчета и юноши младша възраст за купата „Несебър“. В края на сезона – на 31 октомври, там ще се състои и един от кросовете кънтри, който ще е за купата на сайта maxbike.bg. В неделя, вероятно, казанлъшките колоездачи няма да открият сезона си край морето, поради финансови съображения. Налага се да изминем много километри, за малко състезание, разходите не си заслужават, обясни за новините треньорът на „лястовиците“ Живко Димитров. Със сигурност обаче нашите момчета и юноши ще запишат участие в състезанията от лигата, но не непременно в неделя. Стартовете тази година край морето нарастват на 21 /през миналата година бяха 12/. Ще има вече състезания и по крос кънтри, като към планираните четири, в календара бе прибавено още едно – в Бургас. Участниците във веригата ще получат специални състезателни карти и номера, които ще са валидни за всички кръгове и няма да се налага регистрация за всеки старт.

Наградният фонд на Лигата, по предварителни разчети, е увеличен на 10 000 лв., но той може и да нарасне, а конкретната практическа помощ от кметства и общини домакини ще бъде усетена осезаемо по време на състезанията. Крайните победители в отделните групи и тази година ще получат „дежурните“ големи купи и награди, каквито миналата есен казанлъшкото момче Денис Искрев заслужи за второто си място при петокласниците.

В новото издание на Черноморската лига ще има и състезатели мъже, които ще участват в петте старта по крос кънтри.

Най-важни за казанлъчани тази година ще бъдат, освен държавните шампионати на шосе и писта в отделните възрасти, и международното „Долината на розите и тракийските царе“, което се провежда за близо 20-та година. За първи път обаче колоездачния съюз отказа да комуникира с казанлъчани и насрочи на очакваните дати за домакинското състезание на Розовата долина други стартове. Затова и местният клуб търси нови идеи за финансиране и провеждане на традиционната колопроява. Вероятно, датите ще бъдат съобразени с Празника на розата, а Общината ще подкрепи клуб „Лястовица“ в мащабното начинание за 110-та годишнина на казанлъшкия клуб.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram