Отнемат ни избора на детска градина, „закрепостяват” ни по настоящ адрес?

И родителите със 71% неработоспособност няма да имат право да записват децата си в избрана от тях градина в Казанлък?

 

Ако живеете в Западното, но работите в Източното, близо до някоя детска градина, вече е под въпрос дали ще можете да си запишете детето в забавачницата, която ви е под ръка до работното място. Най-вероятно ще ви се наложи да си водите детето в градината във вашия квартал, макар и да не ви е удобно и да не ви харесва персоналът.

Изборът на подходяща детска градина, симпатични ви учителки или наличие на атрактивни практики в  определена забавачница вече е минало. След 1 януари тази година в Казанлък записването на деца в градините се „закрепостява” по местоживеене.

Това става с Правила за приемане на деца в общинските детски заведения на територията на община Казанлък, разписани и въведени от кмета Галина Стоянова.

Според Правилата ще кандидатствате по документи в градините, а одобряването на „кандидатурата” ви ще става по специална точкова система. Най-много-5 точки, се дават на родители, чийто настоящ адрес е  около кварталното детско заведение, а най-малко-само 1 точка, ако се опитвате да се класирате в градината, която е най-близо до местоработата ви. Ако сте от селата, очевидно, трябва да се разделите с мераците си да отглеждат наследниците ви в градска детска градина.

Най-парадоксалното е, че според въпросните Правила, най-тежко са дискриминирани родителите с над 71% инвалидност, алармираха представители на тази група хора в неравностойно положение. Посочването на избрана от тях детска градина им носи едва…2 точки. В други общини, където има въведени правила, специално този сегмент от гражданите приоритетно ползва най-високия брой точки, наред с родителите на сираци и полусираци, проверили са казанлъчани с ТЕЛК над 71% неработоспособност. Нямало логика майките и татковците на деца с починал родител да се ползват от 4 точки, а инвалидите само с 2 точки, смятат те.

До 5 май класацията на приема в Казанлък трябва да е готова и изнесена. Обжалване няма, възможност-само минимална, ако има незаети места в желаната от вас детска градина.

Вече заваляха въпросите в редакцията на Пресс тв, тъй като Правилата са окачени по вратите на забавачниците. Какво налага въвеждането на Правилата? Защо се подлагат родителите на „крепостничество” и им се нарушават правата на свободен избор? Ако някои градини се „пръскат по шевовете”, а други имат маломерни паралелки, то това ли е начина да подсигурим запълняемостта на забавачниците, които са избягвани като предпочитания? И не е ли това проблем от професионелен характер, който да изстрадат казанлъчани, плащащи от миналото лято с 40% по-скъпа такса за детска градина?

pravila1

pravila2

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram