Заличиха гербер от листата за изборите

Кандидатът за депутат, поставен на 11-то място в старозагорската листа на ГЕРБ, също 11-ти номер, е бил заличен от Районната избирателна комисия /РИК/. 

24-годишният Спас Пеев /на снимката/ сам се отказал от състезанието, след като станало ясно, че точно при него сработва феноменът 11/11. Дублирането на номера на листата и позицията на кандидата докарват първосигнални преференциални гласове и е възможно да изстрелят агронома от село Мирово /община Братя Даскалови/ в парламента за сметка на подредените по първите места на листата, които се очаква да станат депутати по пропорционалния принцип.

Решението си земеделецът от селото край Марица обявил във Фейсбук: „Аз не искам да бъда избран по този начин и по случайност, и считам това за недостатък на изборната ни система. „

От РИК обявиха, че „листата не се преподрежда, а мястото на отказалия се кандидат остава незаето. В този случай при изписване на имената и номерата в кандидатските листи върху информационното табло пред изборното помещение и в кабината за гласуване срещу номера и на мястото на името на отказалия се кандидат се вписва „заличен“.

Ако все пак гласоподаватели се объркат и чекнат на изборите заличения, но останал в редицата 11-ти номер, следва бюлетината да се брои като невалидна.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram