БСП, Казанлък: Оцеляването на символа на българската свобода е поставено на карта!

Управляващото мнозинство в Казанлък не иска да се занимава с проблема за обезличаването и тенденциозното унищожаване на Шипка?

 

Като извънредна точак в дневния ред на днешното заседание на Общинския съвет БСП вкарва гласуването на декларация за несъгласие със съкращенията на щатове в Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Допълването се наложи като извънредно, понеже дни по-рано Председателският съвет на местния парламент отказа да включи проекта за декларация като редовна точка и отхвърли възможността да се обсъжда на заседание текста на декларация.

От БСП обаче решени да поставят на вниманието на колегите си старейшини от другите политически сили проблемът с необоснованото искане за съкращаването от работа на двама екскурзоводи, трима специалисти и един шофьор, който ежедневно вози до връх Шипка служителите на музея на работа, се възползваха от възможността да искат спешното включване на темата в сесията днес.

Социалистите настояват за спешно приемане на декларацията, адресирана до президента на Република България, председателя на Народното събрание, министъра на културата и областния управител, тъй като съкращенията трябва да се извършат до края на февруари, а разглеждането на текста на следващо заседние на местния парламент през март, става безпредметно.

В декларацията се изразява сериозна тревога за това, че съкращенията в националния музей на практика означават бавното му и мъчително обезличаване и унищожаване, а с него и културно-историческото ни наследство.

Групата съветници на левицата в Казанлък, водена от Васил Самарски, се противопоставя остро на изключителната безотговорност и опита да бъде поставено на карта оцеляването на символа на българската свобода.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram