Първите прелетни птици се завърнаха от юг

Първата птица завърнала се от зимуването си вече е регистрирана от екипа на проект ,,Възстановяване на белошипата ветрушка”.

Дълго време сдружение  „Зелени балкани“ чака този момент и мъжката белошипа ветрушка BFZ (това са символите с които е обозначен цветният маркировъчен пръстен на птицата) зарадва всички от екипа. Вече трета поредна година, в началото на пролетта, членовете на Зелени Балкани, които работят в с. Левка, Сакар планина, с нетърпение очакват завръщането на ветрушките от зимуването си. Това винаги е съпроводено и с не малко безпокойство, вълнение и емоции. Тази година BFZ изненада всички приятно, като пристигна изключително рано. След създаването на новата колония белошипи ветрушки от страна на Зелени Балкани, завръщането на първата ветрушка в района е регистрирано в периода от началото до средата на март, а сега с почти половин месец по-рано. Вероятно това е така, не само заради по-топлото време, а и поради факта, че птиците от колонията са вече възрастни, насъбрали са достатъчно опит и добре познават местата за зимуване, миграция и разбира се района на колонията. Такъв е и BFZ – възрастна мъжка птица, която е освободена в района през 2013 г., след като пристигна от далечна Испания. По-късно през 2015 г., мъжкият вече гнезди в колонията и успешно отгледа поколение. Така BFZ се завръща отново при нас, за да създаде поколение и затвърди възстановяването на един изчезнал вид от страната ни!

„Но все пак за екипа остава един въпрос – какво ще правим с мартениците тази година?! Белошипите ветрушки, подобно на щъркелите, лястовиците и дори египетските лешояди, са класически мигранти и всяка есен и те отлитат на юг, а през пролетта се завръщат у нас. Поради тази причина, ние негласно бяхме възприели, че мартеничката се сваля при първата завърнала се ветрушка, а сега…. Нашите птици са тук още преди да се окичим с предвестниците на пролетта! Явно този въпрос ще занимава и много други природолюбители у нас, след като вече на различни места се наблюдават и щъркели, завърнали се от юг или останали да зимуват в пределите на България“, коментират от сдружението.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram