Над 700 подкрепиха паметната плоча на героя от Априлското въстание Стефан Почеков

Събрани са над 700 подписа от казанлъчани за поставяне на паметна плоча на участника в Априлското въстание от Казанлък Стефан Почеков. Гражданската инициатива бе подета преди месец. Това съобщи за БТА Недялко Пъков, председател на Инициативния комитет за поставяне на паметната плоча на героя.
Предстои подписката и мотивите към нея да бъдат разгледани от Общинския съвет на града. Идеята на инициаторите е паметната плоча да бъде поставена в близост до мястото, където е била родната къща на Стефан Почеков, разрушена в началото на 60-те години на миналия век, при строеж на нова кооперация в Казанлък. Днес от родната къща на героя, с корени от Копривщица, са останали само три стъпала.
„Искаме да възстановим една несправедлива забрава и да върнем паметта за този млад казанлъшки герой“, допълни Недялко Пъков.
Целта на инициаторите е паметната плоча да бъде открита в навечерието на 1 май, когато се навършват 140 години от Априлското въстание.
Председателят на Инициативния комитет за поставяне на паметна плоча на Стефан Почеков в Казанлък – Недялко Пъков, е пра пра правнук на Стоян Пъков от Панагюрище, който също намира смъртта си в Априлското въстание.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram