Драгомир Стойнев: В платформата ни залагаме на няколко основни неща – образование, здравеопазване, икономика, сигурност

Нужна е коренна промяна на модела, в който живеем днес

 „Странно е как така, когато се приемаше бюджета и се обсъждаше тригодишната прогноза, минималната работна заплата не се увеличава. Сега ГЕРБ казват, че ще стане 650 лв. Коя е причината изведнъж ГЕРБ да се сетят, че има бедни хора и тази заплата трябва да се увеличава?”, попита Драгомир Стойнев, член на Изпълнителното бюро на левицата и водач на листата на „БСП за България” в Стара Загора по Нова телевизия. Той обясни, че предложенията на левицата за промени в данъчната ни система се прилагат в много от развитите държави. „Хората, които получават високи доходи от заплати или наеми, чиито месечен доход е над 10 000 лв., да се облагат с 20%”, обясни той.

Стойнев засегна и какво предвижда левицата по отношение на семейното облагане. „Когато единият родител работи, т.е. плаща данък общ доход, да се дават по 50 лв. месечно да дете. Това не касае тези хора, които са свикнали да живеят на социални помощи”, подчерта водачът на листата на „БСП за България” в Стара Загора. Той обясни, че това е форма на стимулиране на труд. „Ако детето е едно, то в семейството ще остават 600 лв. на година, а ако децата са две, то тази сума ще стане 1200 лв.”, даде пример народният представител от 43-то НС.

 В нашата програма има ясно изразени приоритети. ГЕРБ се занимават с шезлонгите по морето, рибарството и аквакултурите

 „В нашата програма има ясно изразени приоритети. В тази на ГЕРБ – няма. В тяхната се говори за абсолютно всичко, дори за рибарство и аквакултури, дори се поема ангажимент за намалението на цената на чадърите и шезлонгите по морето”, каза също Стойнев. Той подчерта, че „БСП за България” има ясни приоритети – образование, здравеопазване, икономика, сигурност. „Питам: кога ГЕРБ се сетиха за българското образование? Тогава, когато миналата година 20 000 децата отпаднаха от системата или когато в тригодишната прогноза средствата за образование намаляват?”, попита Драгомир Стойнев.

 Явно ГЕРБ виждат икономическото ни развитие чрез рязане на скрап

 По повод енергетиката ни, бившият икономически и енергиен министър Драгомир Стойнев припомни, че през тази зима имахме нужда от нови енергийни мощности. „Ако ГЕРБ не бяха спрели строежа на АЕЦ „Белене”, сега вече можеше да имаме и реактор. Ако те са решили през следващите 20 години отново да започнат да режат предприятия за скрап и са се прицелили в АЕЦ „Козлодуй”. Явно искат в тази държава нищо да не се инвестира, нищо да не правим”, категоричен бе бившият икономически и енергиен министър Драгомир Стойнев.

 Предлагаме на всеки три села да има постове, жандармерия и транспортна техника

 Стойнев акцентира върху факта, че през последните години има бум на престъпност в страната ни. „Постоянно сме свидетели как възрастни хора са бити, унижавани, именно заради неадекватната политика през последните две години в сферата на сигурността”, посочи той. По неговите думи идеята на левицата е да бъде създадена нова полицейска карта. „Предлагаме на всеки три села да има постове, жандармерия и транспортна техника, които да ги обикалят. Държим да отпадне определението „маловажност” в Наказателния кодекс. Нека веднъж завинаги да се въведе ред в държавата”, коментира той.

Драгомир Стойнев бе категоричен, че в България няма място за икономически мигранти. „А ГЕРБ с Постановление 208 на МС накараха български общини да приютяват икономически мигранти, на които да им се дава жилище и да им се плащат социални осигуровки”, припомни кандидатът за народен представител.

 При управлението на ГЕРБ България е била най-корумпирана в ЕС

 Във връзка с икономиката и корупцията в държавата ни Драгомир Стойнов посочи данни от доклад на Трансперънси интернешънъл. „В него се казва, че през миналата година България е била най-корумпираната държава в ЕС, което обаче се случва по време на управлението на ГЕРБ”, каза той. Според доклад на Института по пазарна икономика 10% от фирмите печелят 80% от обществените поръчки и близо 85% от сумите или 53 млрд. лв. от общо 60 млрд. лв.

 Страната ни трябва да води достойна външна политика

 „България трябва да води достойна външна политика. Не може ние само да мълчим и да подкрепяме това, което казват западните държави”, категоричен е Стойнев. Той каза също, че България е член на НАТО и ЕС. „Но това не означава, че ние не трябва да имаме мнение и да бъдем безгласни”, обясни той и допълни, че санкциите срещу Русия вредят на икономическия интерес на всички в ЕС. „От санкциите страдат българските производители”, подчерта Стойнев. Според него не може да се води политика като тази на ГЕРБ, които слушат каквото им се каже от вън. „Затова българският избирател трябва да бъде много внимателен”, подчерта Драгомир Стойнев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram