Строят „Кремиковци 2“ в Николаево за 3,1 милиарда

Огромен супермодерен комбинат за обогатяване на желязна руда и леене на чугун и стомана ще изникне в близките години в южните склонове на Стара планина между градчетата Гурково и Николаево. Бъдещият металургичен гигант ще бъде с капацитет, съизмерим с бившия МК „Кремиковци“

Бъдещият металургичен завод ще бъде изграден на два етапа. Първият ще е само за обогатяване на цялото количество от 8,5 млн. тона добита руда годишно. Индикативната стойност на този етап е 600 млн. евро. Вторият етап предвижда изграждане на мощности за леене на 5 млн. тона чугун и стомана годишно, като инвестицията в него ще е за над 2,5 млрд. евро.

Това е обяснил инж. Румен Марков, управител на „Лардж Инфрастръкчър Проджектс“ – компанията, която е изготвила мегапроекта и ще го реализира. Бъдещият металургичен гигант ще бъде с капацитет, съизмерим с бившия МК „Кремиковци“ и ще преработва именно желязната руда от голямото находище край столичния кв. Кремиковци, на което компанията ни е концесионер, обясни инж. Марков. Находището  има достатъчно запаси желязна руда, за да се експлоатира 30 години при високи добиви от 8-8,5 млн. тона годишно.

Именно изграждането на бъдещия „МК Кремиковци-2“ край Гурково и Николаево принудило „Лардж Инфрастръкчър Проджектс“ да търси логистични варианти за превоз на такива огромни обеми руда, чугун и стомана, което пък довело до разработването на най-големия инфраструктурен проект в Европа – „ABC+De“ (Aegean sea to Baltic sea Connection and Danube river). Проектът „ABC+De“ включва както изграждането на високоскоростна жп магистрала между Егейско и Балтийско море, така и на много канали, шлюзове и други съоръжения по р. Дунав.

standartnews.com

На снимката: Бившият завод за електро порцелан в Николаево, който се намира в незавидно състояние

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram