Натрупаните дългове на община Казанлък от оперативни програми?

Натрупаните задължения на общините са от оперативни програми. Това заяви председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ. Стоянова дори направи изказване, че Общините с финансови дългове и проблеми и почти изцяло зависещи от централния бюджет е по-добре да се закриват, отколкото да се прави опит за финансовото им оздравяване.

Всичко това на фона на отминалата предизборна кампания, когато кандидатите за кметове вкупом, включително и Галина Стоянова, се надпреварваха да огласяват колко са Усвоените от еврофондове средства от общините. Сумата за Казанлък бе около 80 милиона лева!

Опасенията на законодателите в парламента са, че трудно може да се изготви програма за финансово оздравяване на общините, дори и с  отпускането на безлихвен заем от страна на правителството.  Причината е, че  над 80% от бюджетите на общините са съставени от държавно делегирани дейности. В голяма част от задлъжнелите общини собствените приходи са толкова малко, че няма как да бъдат източник за погасяване на задължения.

Подобен безлихвен заем получи и община Казанлък, като все още среща трудности с неговото погасяване, което се очаква да започне през 2016г.  Негласното очакване, на общините, обаче, е тези пари в един момент да бъдат опростени, тъй като съставляват тежест за задлъжнелите администрации.  Оздравяването на общини става все по актуална тема в държавата. Тя преминава през осветляването на въпроса колко са задълженията на тези общини. Колко са милионните задължения на Казанлък е вече втори мандат сакрално пазена тема!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram