Наградиха участниците в Шестия национален конкурс „Наследници на Дечко Узунов”

В залата на НГПИД „Акад. Дечко Узунов“ в Казанлък днес бяха връчени наградите на отличените творби в Шестия национален конкурс „Наследници на Дечко Узунов“ , чийто организатор е Художествената гимназия. 665 са творбите на млади автори , участвали в тазгодишното издание на конкурса, от 54 училища и школи от 32 населени места. Журито отличи 56 детски рисунки, авторите на които получиха материални награди, а 135 бяха отличени с грамоти. По време на тържество във фоайето на гимназията бе отбелязана и 114-та годишнина от рождението на Дечко Узунов.
По време на тържеството с дипломи бяха удостоени 42 от възпитаниците на училището за успехи в усвояването на учебния материал, за творчески и спортни успехи. Сред наградените бе и Георги Николов, за втора поредна година пълен отличник, който както именития ни съграждани Дечко Узунов е роден на 22 февруари . „Вие присъстващите тук сте най-достойноте наследници на Дечко Узунов. Нека казаното от него „Рисувайте красивото, рисувайте свободата“ бъде определящо и за вас“, с тези думи към възпитаниците на Художествената гимназия в Казанлък се обърна нейният директор Петя Минекова.
За шеста поредна година НГПИД „Акад. Дечко Узунов“ е организатор на националния конкурс за детска рисунка „Наследници на Дечко Узунов“, който тази година се проведе под патронажа на областния управител на област Ст. Загора Недялко Недялков, със съдействието на Министерството на културата. Вече четири поредни години националният конкурс за детска рисунка се провежда под патронажа на областния управител на Ст. Загора, разказва Петя Минекова. Темата тази година, която обединява творческите усилия на деца от цялата страна е „Цветовъртеж“.
На церемонията по награждаването в залата на НГПИД „Акад. Дечко Узунов“ присъстваха областният управител Недялко Недялков и зам. кметът Лилия Цонкова, които връчиха наградите съответно на Областна управа и Община Казанлък.
Свои награди на участниците в конкурса връчиха и представители на партньорите на Художествената гимназия в този конкурс – от фондации, фирми, издателства, галерии, клубове, библиотеки , които също присъстваха на награждаването. Отличените детски творби в Шестия национален конкурс „Наследници на Дечко Узунов“ ще бъдат изложени на 1 юни тази година в Галерия – музей „Дечко Узунов“ – София.

Сл. Гайдарова

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram