Творби на Нерон гостуват в Казанлък

Ловешкото дарение на Димитър Казаков-Нерон/1933-1992/  ще гостува в казанлъшката галерия.

През 1987 г., по време на една от визитите си в гр. Ловеч, докато се разхожда из стария квартал ,,Вароша”, Димитър Казаков – Нерон се впечатлява от една старинна къща, която е общинска собственост. Тогава той взима спонтанно решение да направи дарение на свои творби, които да бъдат експонирани в тази къща. Така Ловеч се сдобива с уникална колекция. От 1989 г.,, Къщата на дарителите” е и постоянна експозиция, която съхранява 185 негови рисунки, графики и технологични експерименти от периода на 60-те и 70-те години на XX век, както и 95 броя уникални керамични пана.

Част от това дарение идва този месец в Казанлък по специалната покана на Художествената галерия. Изложба с 40 творби на признатия майстор, не само на маслената живопис, но и творец, владеещ до съвършенство акварела, литографията, монотипията и смесените техники, ще бъде открита на 23 февруари 2017 г. /четвъртък/ от 17.30 ч.

Димитър Казаков е роден на 22 юни 1933 г. в с. Царски извор, Великотърновско. Учи в Художествената гимназия в столицата, а по-късно завършва специалност ,,Графика” в Художествената академия.

Казаков оставя след себе си изпълнени с удивление картини, оставя едно име, чието споменаване е гаранция за Голямото изкуство – независимо, първично, силно.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram