Второ яйце на брадатите лешояди в Спасителния център на Зелени Балкани

Дни след като екипът на Спасителния център на Зелени Балкани обяви новината за снасянето на първото яйце на брадати лешояди в България от повече от 50 години насам, от центъра се похвалиха, че женската птица е снесла второ яйце.

То се появи „на бял свят“ десетина ни след снасянето на първото, нещо, което се случва и в природата. Според водещи имена в областта на размножаването и реинтродукцията на брадати лешояди е твърде възможно, въпреки голямата разлика и второто яйце да е оплодено.

Почти винаги в природата, оцелява само едното малко. При размножените във волиерни условия малки, обаче, това не е така. Благодарение усилията на експертите от групата за размножаване на брадати лешояди към Европейската Асоциация на Зоопаркове и Аквариуми, често и второто оцелява. Това се случва, като малкото се дава на приемни родители, които не са успели да отгледат свое.

Към момента птиците в Спасителния център на Зелени Балкани мътят като образцови родители и екипът няма да се намесва. А дали ще се порадват на малко, това ще се види след 54 дни. Намират се в постоянен контакт с техни колеги от Австрия и Испания и се стремят да направят всичко възможно да „отгледат“ възможно най-много малки, които след това да бъдат пуснати в природата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram