Почитат Левски в Джанановата къща в Габарево

Община Павел баня, НЧ “Обнова –1869 г.” село Габарево и ОУ ”Никола Вапцаров“
от 11.00 часа днес в Джанановата къща провеждат възпоменателно честване на 143 годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.
Джанановата къща в село Габарево е принадлежала на богатата фамилия на Васил Тодоров Джананов (1838-1918) и е един от Паметниците на борбите за национално освобождение на България. Сегашната сграда е от 1882г, а старите са били изгорени по време на Руско-турската освободителна война от отстъпващите турски войски. Непосредствено до нея се е намирала гюлпаната (розоварната).

Всички експонати са автентични, запазени и върнати като дарение на музея от внучката на Васил Джананов – Мария. На това място през 1869г Васил Левски основава революционен комитет в село Габарево. Негов председател е самият Васил Джананов. През същата година от Васил Джананов е основана и Ученолюбива дружинка „Братство“, която е основоположник на читалището в селото. Васил Джананов е буден и просветен българин с разностранни интереси, предприемчив, живо откликва на новото и положителното в бита на своето време. Той първи внася в село Габарево газената лампа, металната печка за отопление и ръчен грамофон с фуния и музикални плочи от Виена.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram