Казанлък се поклони пред подвига на Апостола на Свободата

Малки и големи почетоха паметта и делото на Васил Левски по време на честванията в община Казанлък за 145-та годишнина от обесването на българския революционер.

„Еманация на българщината в най-висша форма.“, цитира думите на акад. Николай Хайтов за Апостола на Свободата в словото си пред барелефа на Левски директорът на Исторически музей „Искра“ – Казанлък д-р Момчил Маринов.

Отбелязването на 145-ата годишнина от гибелта на Левски започна с панихида в храм „Света Троица“, отслужена от архиерейския наместник на Казанлъшка духовна околия отец Петко Мотев, в съслужие със свещеници от храма. В църквата през месец февруари, 1869г. самият йеродякон Игнатий е участвал във вечерно богослужение. „Когато честваме неговата кончина да служим на България с неговото себеотрицание“, пожела в обръщението си към множеството в храма отец Мотев и отправи молитва „душата на йеродякон Игнатий да бъде настанена във вселенията на праведните“.

Първи цветя на признателност поднесоха присъстващите на заупокойната литургия пред паметната плоча в двора на църквата, а после мнозина сведоха глави пред паметната плоча с образа на Дякона на бул.“23-ти пехотен Шипченски полк“, където основателят на Вътрешната революционна организация се е укривал в хана на баба Гана (казанлъшката Баба Тонка) при посещението си в Казанлък.

В тържествената програма пред монумента в кв.“Васил Левски“, посветена на подвига на Апостола участваха деца от Държавна детска градина „Детелина“ към Министерство на отбраната, Народно читалище „Пробуда – 1920“, с.Копринка и Школата за забавна песен към Народно читалище „Възродена искра – 2000“.

В едноименния парк в града в знак на признателност пред повдига на Апостола на българската свобода венци и цветя поднесоха много деца, ученици, представители на институции и неправителствени организации, патриотични клубове, родолюбиви граждани. Малки и големи коленичиха в минута мълчание в памет на делото на Васил Иванов Кунчев за свободна България.

Пресцентър на община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram