Дадоха две години условно на ало измамник

Районна прокуратура-Стара Загора постигна осъдителна присъда срещу Вълчо П., на 55 години от Стара Загора, обвинен за извършване на измама в големи размери и продължавано престъпление в съучастие с неизвестно лице  – престъпление чл.210 ал.1 т.5 във връзка с чл.209 ал.1 във връзка с чл.20 ал. 2 във връзка с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Районен съд – Стара Загора му е наложил наказание от две години лишаване от свобода условно с изпитателен срок от четири години. Делото бе разгледано на 17 февруари 2016 г. по реда на съкратеното съдебно следствие.

 

На 9 април 2015 година около 14 часа на домашния телефон на 84-годишна жена от гр.Стара Загора позвънил мъж, неустановен до момента, който се представил за лекар и съобщил, че внука й е тежко болен от опасно инфекциозно заболяване и се нуждае от поставяне на специална ваксина на стойност 12 000 лева.  Жената отговорила, че към момента не разполага с пари и поискала време, за да вземе заем от съседи. Тя успяла да се свърже със свои роднини, които сигнализирали органите на полицията. Малко по-късно  мнимият лекар отново се свързал с жената, която съобщила, че е събрала сумата от 1500 лева.  Същия ден пред дома си тя предала на Вълчо П. пакет, в който вместо паричната сума имало нарязани вестници. Вълчо П. е бил задържан от органите на полицията при предаването на пакета.

 

В хода на разследването е било установено, че Вълчо П. е участвал в още четири подобни случая в периода от 28 март 2015 г. до 9 април 2015 г., като в съучастие с неустановения мъж, представящ се за лекар, е възбудил заблуждение у четири лица  – всички на възраст над 75 години, и причинената вреда е в големи размери – на обща стойност 27 309 лева. Вълчо П. е вземал парите от възрастните хора и ги оставял на различни места в страната, като почти цялата сума е получавал неустановения мним лекар. Вълчо П. е нямал директна връзка с доктора, който разговарял по телефона с пострадалите.

“Присъдата е за продължавано престъпление, което включва пет престъпни деяния – четири довършени  и едно приключило във фазата на опита”, обясниха от Районна прокуратура-Стара Загора.

Съдебният акт на Районен съд – Стара Загора подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд – Стара Загора.

 

Пресцентър на Апелативна прокуратура-Пловдив

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram