В Казанлък: Опасни закуски в училищата и огромни задължения към фирмите-доставчици на храна

От некачествена безплатна закуска, раздавана в казанлъшките училища, се оплакаха родители в редакцията на Пресс тв. Според тях в различни училища и нерядко се случва децата им да получат негодни за консумация сандвичи.

Възмутените казанлъчани питат как се контролират доставките и защо се позволява опасната храна да заплашва здравето на децата.

Отделно в социалната мрежа се разви бурен дебат с критични мнения относно т.нар.безплатни закуски.

Безплатна закуска за ученици от  І до ІV клас се осигурява от 2006 година по Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка /2006-2015/. По програмата се отпускат около 20 милиона лева годишно, а храната за едно дете е на стойност между 50 и 95 стотинки на ден.

Храните за  училищата, детските и социалните заведения  трябва да отговарят на изискванията за безопасност и качество, регламентирани в европейското и националното законодателство, а изготвянето на менютата да е съгласно Закона за храните и  действащите към момента законови и подзаконови актове.

Задължително е да се спазват стриктно Наредба № 9 /16.09.2011 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата;  Наредба № 6 / 10.08.2011 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения; както  и Наредба № 23/2005 г. за физиологичните норми за хранене на населението.

В задълженията на фирмата-доставчици влиза всяка  партида с храна да бъде придружена от документ  по образец приложен към договора, удостоверяващ: наименованието на   доставяната стока, час на производство, количество, № на транспортното средство; срок на трайност и температура на съхранение. При транспортиране на храните трябва да се спазват изискванията при транспортиране на  храните, съгласно Наредба № 5 / 25.05.2006 г. за хигиената на храните.

От разчетите в Общинския бюджет за 2015 г. се вижда, че кметът Галина Стоянова се кани през тази година да се разплати към фирми-доставчици на храна в детските, учебни и социални заведения, към които има огромни задължения. Натрупаните просрочия само към фирма „Йоги 5” ООД са в размер на 632 хил.лева, към ЕТ„Янко Мермеклиев”-32 921 лева, а към „Салина 7” ЕООД-90 862 лева.

Преди минути в Община Казанлък е било свикана спешна среща с директорите на училища, заради сигнала на граждани с некачествените закуски, публикуван от Пресс тв днес преди обяд.

sandvich

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram