България отбелязва 146 години от обесването на Васил Левски

България отбелязва 146 години от гибелта на Васил Левски. Историците спорят, дали Апостолът е убит от османската власт на 18-ти или 19-ти февруари по нов стил. Затова и в двата дни има официални чествания.
На 18 февруари смъртта на Левски почитат в родния му град Карлово, като на възпоменателната церемония ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Честванията започват от 18.00 часа пред паметника на Апостола.

В 19.00 часа, в НЧ „Васил Левски – 1861“ Илияна Йотова ще присъства на спектакъла „Васил Левски – един неосъществен сценарий“, подготвен от учениците от СУ „Васил Левски“. Възпоменателното отбелязване на годишнината е под патронажа на вицепрезидента.

В 17:00 тази вечер в читалището в село Бузовград ще отбележат годишнината с патриотична програма, а утре са честванията в Казанлък.

От 10.00 часа на 19 февруари в храма „Св. Троица“ ще бъде отслужена панихида в памет на Апостола, след което ще бъдат поднесени цветя пред барелефа на бул. „23 пехотен Шипченски полк“. От 11.00ч. пред бюст-паметника на Васил Левски в парка, който носи неговото име, започва тържественото отбелязване на 146- годишнина от гибелта на Апостола на свободата.

Васил Иванов Кунчев, Дяконът, Игнатий, Джингиби или просто Левски – едно от многото имена, с които е известен Апостолът на свободата. Левски е основна фигура в българското освободително движение. Организира Вътрешната революционна организация (ВРО) и Българския революционен централен комитет (БРЦК). Един от най-дейните българи в борбата за освобождение на България от турско робство.

Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19. Разминаването в датите се дължи на техническа грешка, която продължава да се разпространява, тъй като тя не е коригирана в учебниците по история. През 1916 г., когато България преминава от Юлианския към Григорианския календар или от стар към нов стил, се приема поправка от 13 дни. За събитията, случили се преди 1 март 1900 г., необходимата поправка обаче е 12 дни. Въпреки това, за някои събития, станали през 19 век, погрешно се добавят 13 дни. Така например рождената дата на Апостола (6 юли ) се отбелязва правилно – 18 юли по нов стил. Избухването на Априлското въстание на 20 април по стар стил, днес също правилно се празнува на 2 май (поправката е 12 дни ). Що се касае до датата на обесването на Васил Левски – 6 февруари 1873 г. по стар стил, отговаря на 18 февруари по нов стил, а не на 19 февруари.

Присъдата на Васил Левяски е изпълнена в околностите на тогавашна София, а мястото на обесването е било в района на площада, където днес се издига негов паметник.

Преди смъртта си Левски се изповядва пред свещеник и се причестява. Когато след изповедта свещеникът отваря требника, за да прочете нужната молитва, Левски му казва:”Дядо попе! Помени ме на това място в требника Дякон Игнатий”. Последните му думи в изповедта били :”Всичко, което сторих, сторих го за Отечеството!”

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram