Българите: Паметникът Шипка е символът на националното ни самочувствие!

Паметникът Шипка стои най-високо в историческата памет на българите, сочи разработка на сайта „Балкански идентичности”,  в която се цитира изследване отпреди две години.

Пресс тв преди време писа по тази тема, но днес отново припомняме части от статията във връзка с наболелия напоследък проблем със съкращенията в екипа на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа” и надвисналата опасност този културно-исторически феномен по този начин да бъде неглижиран, а по-късно и реално затрит.

Целта на съвместния сондаж на Нов български университет и Американския университет в България бе да идентифицира местата, събитията, действащите лица в българската история, които са формиращи за идентичността на съвременните граждани. Извадката е ситуирана върху анкетирането на 1009 души и показва, че връх Шипка и Паметникът на свободата са най-таченото място от историческата ни памет.

Ръководителят на проекта доц.Евгения Иванова прави по-късно допълнително анкетиране сред още 200 души, което безапелационно потвърждава, че Шипка държи най-високото място в класацията на местата, даващи историческото самочувствие на българите.

За най-важното събитие от историята ни, изследваните са посочили Освобождението на България 1878 г., а Васил Левски безспорно е най-почитаната личност.

„Както може да се види от таблиците, периодът на античността изцяло липсва от първите места. Необяснима е тази „забрава” при българите, ако вземем предвид усърдието – особено по времето на комунизма, когато беше създаден цял институт по тракология – за „припомняне” на славната „ни” тракийска древност. Дори Орфей не е споменат, да не говорим за царете и тяхната долина в Казанлъшко. 

Очевидно – въпреки продължаващите усилия за популяризиране на археологическите открития от епохата на античността – обществото ни все по-малко се сеща за тракийското като за „българско”. Средновековието е много по-широко представено. Категоричният приоритет на героическия модел в българската памет се доказва от най-големия дял отговори, засягащи периода на национално-освободителните борби”, твърди доц.Иванова.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram