Френски пътешественик посвети песен на Бузлуджа

Пътeшecтвeник oт Фpaнция, кoйтo oбикaля Евpoпa и cвeтa, възпя страната ни. В творчеството му е включена и песен, посветена на Бузлуджа.

Бен (пълното му име е Бенджамин) всъщност има не една, а цели единайсет песни, посветени на България и обединени в албум.  Всяка от тях разказва за конкретна местност или град, през който Бен е минал, за някой обичай, който е опознал, като част от „синьото“ му пътешествие през Европа. Пътешествието е „синьо“ като неизменния спътник на Бен – неговото укулеле, разказва в. Дневник.

„Истината е, че обмислях идеята от много години, постепенно осъзнавайки колко обичам да пиша песни, докато пътувам, и колко обичам да споделям тези песни със случайните хора, които срещам. Изобщо споделянето е важна част от писането на текстовете“, продължава сериозно той.

Така една след друга се занизват песните на Бен и неговото укулеле. За Велико Търново, Копривщица, Белоградчик, Варна, дори за Бузлуджа. За Букурещ, Сибиу, Трансилвания, Одеса, Лвов и т.н. И след всяка държава оставя по един албум. В България Бен пее за Асен и Петър, за скалите на Белоградчик, за моста над Дунав (при Русе), за мартениците. Пее за нещата, които го изненадват, които го очароват и го вдъхновяват с лекота. „Всичко, което ме впечатлява. Монументът на Бузлуджа, чупенето на яйца за българския Великден, Белоградчишките скали, мартениците… всички те си имат песни“, казва Бен и продължава, че това, което ще запомни от България е необикновената смесица между духа на Белоградчик и „шантавата странна сграда“ на Бузлуджа. /По информация на dnevnik.bg, снимка: ukuleleroadtrips.com/

Клипът нa пeceнтa за Бузлуджа e пyбликyвaн в cвeтoвния пopтaл Youtube и вече е гледан около 1 400 пъти.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram