Местната власт сваля директори, качва се на нови коли

Освободиха директора на Общинска банка, клон Казанлък, Михайл Михайлов, най-вероятно, със съдействието на кмета Галина Стоянова. Заповедта за освобождаване е с дата 06.02.2015 година, но му е връчена вчера в централата на банката в столицата.

Сред вероятните и основни мотиви за отстраняването на Михайлов се спряга и този, че досегашният банков директор бил приближен до БСП и кметицата на Казанлък не можела да работи с него, споделиха отлично информирани източници. Наша проверка показва, че ексдиректорът не членува в партията на социалистите. Освен, че е млад и надежден специалист, Михайлов е известен със своята диалогичност. Вероятно, паническият страх на Стоянова се дължи на клюки в града, които поставиха името на Михайлов сред потенциалните кандидати за кмет на Казанлък тази есен и тя е побързала да придвижи смяната му, без да съобрази, че му прави в същото време и реклама.

Михаил Михайлов е син на покойната Райна Пеева, която беше главен финансист на Община Казанлък по време на мандата на кмета Стефан Дервишев /1999-2003 г./. Пеева бе и общински съветник от левицата преди това.

За никого не е тайна, че Столична община притежава 67.65% от банката. Дружествата, които са общинска собственост, държат около 5% от книжата с право на глас. Третата група акционери са фирми, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, която пък държи 26% от капитала на „Общинска банка“. Още 16 други общини притежават 1.55% дял в кредитната институция.

Галина Стоянова е в близко познанство със столичния кмет Йорданка Фандъкова и лично е поставила въпроса за освобождаването на Михайл Михайлов от клона на Общинска банка в Казанлък, посочиха наши източници. Вероятно, за да освободи поста за общинския съветник Драгомир Петков от „Експерти за Казанлък”, който е доста приближен до кметицата и е без работа от няколко месеца, а преди време дори зае овакантената от депутата Нено Влайков позиция на зам.-председател на казанлъшкия парламент.

Припомняме, че преди злополучното прехвърляне на общинските пари в КТБ от Галина Стоянова, те бяха в Общинска банка. След което отново бяха трансферирани от КТБ в Общинска.

На 5 февруари от старата-нова банка са осигурили служебен автомобил за кмета-Ситроен С5, а предния-КИА, даден й от КТБ, е бил прибран обратно. Според близки до местната управа, очаквало се скоро и председателят на Общинския съвет Златанов също да получи от Общинска банка служебен Ситроен С5.

Заповедта за назначаването на Драгомир Петков като директор на Общинска банка, клон Казанлък, е от вчера, 16 февруари. Към момента на публикуване на статията, той все още не е официално представен на подчинените си в Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram