Мариана Тотева, БСП-Раднево: Ще кажем „Не“ на войната в Украйна!

Членове и симпатизанти на БСП, както и граждани от Раднево, ще се включат в митинг-шествието  на 18-ти февруари в Стара Загора, за да кажат НЕ на войната, съобщи Мариана Тотева, председател на общинската партийна организация в Раднево. Шествието за мир ще потегли в 18:00 часа от парк „Пети октомври“ в областния град, а митингът, чийто надслов е „С Европа, но никога срещу Русия“, ще започне в 18:15 пред Областна администрация.

 

Социалистите от община Раднево призоваха в Декларация да бъде прекратен военният конфликт в Украйна и да бъдат спазени договорките от Минск. Те се надяват, че постигнатото по време на преговорите би имало смисъл единствено ако сложи край на кръвопролитието и спре огъня, който уби стотици.

Ето и текстът на Декларацията:

 

Постигнатото по време на преговорите в Минск, би имало смисъл единствено ако сложи край на кръвопролитието и спре огъня, който уби стотици. Да, факт е, че беше договорено прекратяване на огъня, изтегляне на тежкото въоръжение и мерки за дългосрочно политическо уреждане на конфликта, но смисълът на тези договорености е в тяхното реално осъществяване, а случващото се в последните дни ясно демонстрира, че то се отдалечава твърде бързо. Надяваме се, че споразуменията в Минск ще се изпълняват и ситуацията в Украйна ще излезе от фазата на военните действия, защото ние подкрепяме категорично изразената позиция на БСП за мирно решаване на конфликта в Украйна.

 

Случващото се в Украйна ни тревожи и притеснява силно. Не по-малко сме загрижени и от засилващото се напрежение както между европейските държави, САЩ и Русия, така и по отношение на напрежението в политическите отношения между България и Русия. В този смисъл сме солидарни с парламентарната група на БСП, която заяви ясно, недвусмислено и категорично позицията си против разполагането на многонационален команден и контролен център на НАТО в България.  

Ние вярваме в здравия разум на политиците от ЕС и се надяваме на такъв и у българските, за да бъде прекратен военният конфликт и да бъдат спазени договорките от Минск.

 

Настояваме още и за отмяната на икономическите санкции, наложени на Русия, защото подобно действие би било реална стъпка към разрешаване на конфликта.

 

Настояваме българската държава да съдейства пред всички международни институции за тяхното премахване, защото те се отразяват негативно върху икономика ни, още повече, че те не дадоха търсените от ЕС резултати в разрешаването на конфликта, а напротив-видна е тяхната неефективност.

Настояваме българските политици да не застават срещу своя народ, който е категорично против разрив в отношенията ни с Русия и българското правителството да съобразява своята външна политика с мнението и нагласите на преобладаващата част от българите и да отстоява националните ни интереси.

 

Против въвличането на България във войната са Областния съвет на БСП, 11-те общински партийни съвета в областта,  Националното движение „Русофили”, от Руския клуб и приятели, БАС, родолюбиви граждани. Протестът срещу войната се подкрепя от партиите и движенията в Коалиция „БСП лява България”.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram