Архивът на областта пази заповед за предотвратяване на турската пропаганда в казанлъшко от 1934г.

2 371 линейни метра с 3 305 архивни фонда е общата фондова наличност на Държавния архив в Стара Загора към 1 януари т.г.

181 987 архивни единици, 487 частични постъпления и 2 464 спомена съдържа хранилището, събрани от цялата област.  Застрахователният фонд се състои от 100 518 кадъра негатив.

Сред най-интересните, съдържащи богата информация за обществено-политическото, икономическото и културното развитие са учрежденските фондове на Градско общинско управление – Казанлък (1885–1944), „Петко К. Шипков и с-ие“ АД – Казанлък, Акционерно дружество „Бр. Стайнови“ – Казанлък (1914–1952).

В дигитализирания архив има и Окръжни и Заповеди на Околийското управление – Казанлък до кметовете на общините в околията сведения за забраняване на стачки, демонстрации и събрания; извършване на проверки за незаконно притежавано оръжие; снабдяване на общинската стража с оръжие; предотвратяване на турската пропаганда в околията; – зачитане правата и свободите на всички български граждани, издирване на въдворени и криминално проявени лица, осуетяване акциите на професионалните съюзи за борба срещу безработицата; предотвратяване на престъпления против личната и обществена безопасност от 1934 г.

Пазят се документи за изземане на съветска литература и предотвратяване агитационната дейност на комунистите от 1938 г., за притежаваните пишещи машини и техния шрифт през 1925 г., донесения от завеждащия полицейски участък – Казанлък до околийския управител и началника на полицейската секция в Казанлък за политическото състояние на участъка и проявите на отделни лица през 1940 г.

Архивът е създаден през 1952 г. Към него функционират читалня и библиотека. В научно-справочната библиотека са заведени 1981 тома специализирана литература по история, архивистика и други области на науката, речници, енциклопедии, справочници, пътеводители, каталози, документални сборници, периодични издания.

На снимката: Окръжно от началника на полицейската секция в Казанлък до кметовете и полицейските участъци в Старозагорска околия за проследяване дейността на Г. М. Димитров. 16 септ. 1938 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram