Драма! БСП, Казанлък ревна като ощипана стара мома. Защо?

От много време БСП в Казанлък е като въздуха-хем я има, хем не се вижда. Докато онзи ден не се материализира видимо и с писък, като ощипана мома в трамвай.

Момата е стара, клатушка се спокойно от години в разнебитената мотриса по един маршрут-надолнището. Качили се, моля ви се, некви юпита във вагона и нарушили покоя на възрастната дама, както й се сторило пощипнали хронологичното богатство на теласата й така неприлично, че на всяка девица в патиаршеска възраст би й хрумнало тутакси да се възмути и възпротиви. И тя изписка с фалцета на застрашения покой точно така.

В Казанлък БСП е като тока. Невидими ел частици, свободно витаещи, докато не им зададеш посока. Включиш ли щепсела в контакта, насочваш движението им и електричеството прави всичко. Може токът и да те удри.

С включването на близо 200 младежи в редиците на социалистите в Казанлък, ток прониза старата дама. От месеци в левицата в града са се записали млади хора, един път вследствие на кампанията за приобщаване към партията на свежа кръв, втори път заради отвращението от управлението на ГЕРБ и желанието за ревизия на тази реалност. Младите хора работят активно  преди и по време на местните избори, докато двойните стандарти в партийната организация са факт. Факт е и вакуумираното крило на хардлайнерите, то решава от години и негов фаворит е Николай Терзиев. Той е бащински отглеждан от неуморните номенклатури, ползва се с тяхното доверие и резонно изпълнява повелите им с дъх и дух на Априлски пленум. Терзиев е временно изпълняващ длъжността председател на общинската организация на БСП в Казанлък. Но иска да стане истински председател. Години е кмет на Шейново, после се записа с амбиция за общински кмет и направи незабелижима кампания като кандидат на левите, подобаваща на интро към латински тв сериал-с подчертано сълзливи появявания.

За да стане легитимен и редовен партиен секретар Терзиев трябва да бъде одобрен на конференция.  След Местни избори 2015 БСП успя да вкара петима общински съветници в местния парламент. Това е и най-печалният резултат за левицата от 26 години. Терзиев играе ролята на опозиция на заседанията на местния парламент най-вече с политически изказвания и патоса на комсомолски секретар от първична партийна организация на N-ти цех от крупно соцпредприятие. И що-годе водевилът минава за удачен като сценка на селска вечеринка.

Но наближава градската конференция и Терзиев вече се вижда като избран за председател, така го сънуват и неговите съпартийци-кърмилници, удобно преживяващи като социалисти повече от половин век партиен живот.

С чисто новите си партийни книжки новата сила от 200 човека поставя пред сериозна опасност дружината на червените динозаври и техният галеник Николай Терзиев. Вероятността младото попълнение да не гласува за него и де факто да смени статуквото, като промени коренно представителството в БСП в Казанлък е повече от възможна. Т.е. старата дама да бъде свалена от мотрисата, а маршрутът да бъде променен е реална.

Смут, нетърпящ определение. Толкова силен, че да задвижи апаратни механизми за защита.

Разклатеното положение на Терзиев и обкръжението му активира реакция. Уплашени от „нарушаване на баланса“. И с пълно право. Ако „балансът“ е новина щяхме да пишем за него. Но от четвърт век той представлява общинска организация на БСП със средна възраст от 70 години и тартори, втвърдени от идеологията на предпериода на БКП, когато „социализмът с човешко лице“ още беше немислимо дори като изписване. И така Терзиев и сие достопочтени леви старци в потрес решили и подали пред незнам каква си комисия на „Позитано“20 да проверява въпросния „баланс“. Доста добра идея, като се има предвид, че и на посочения адрес в столицата вървят същите борчески процеси на катализиране и освобождаване от фигури, носещи само ретроградния спомен на водещата роля на партията, малко пропуснали да се огледат, че постулатите им не издържаха тогава, не могат да понесат и сега някои гравитационни процеси. Дори старците в местната БСП вдигнали немощни тела и хукнали по адресите на пресните членове, за да поставят въпроса „Ти защо се записа в партията!?“. Жалко.

Изглежда левицата се държи омаломощена, начело с Терзиев, защото на ПП ГЕРБ в сценария  трябва персонаж осакатен и клет, да запълва дупката за състрадание във фабулата. Когато реално БСП може да се подмлади и да акумулира адреналин за съпротива срещу това, червените кхмери от миналото се надигат като последен пик в агония.

В партийната гравитация натежава факторът, известен от памтивека. Надарените с маса. Затова и драмата в казанлъшката столетница е толкова сериозна. И бива да е сериозна, за да отключи процеси за преодоляване на латентността, което вече е исторически наложително.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram