Целят се в опитен и говорещ чужди езици нов директор на театъра

Пет години професионален опит в областта на културата трябва да имат кандидатите за директор на общинския театър в Казанлък, според регламента на обявения конкурс.

Друго изискване е желаещите да притежават магистърска степен в областите „Изкуства“ или „Хуманитарни науки“ и да владеят чужди езици. Защита на концепция за дейността и развитието театър „Любомир Кабакчиев” за период от четири години ще трябва да депозират още кандидатите.

Срокът за подаване на документите в Общината е до 12 март.

Бъдещият директор ще е четвърти по ред шеф на културния институт за 18-годишното му съществуване.

Той ще оглави състав от общо 26 човека, трупа плюс сценични работници и администрация. Със съкращаването на 9 щата по решение на Общинския съвет миналия месец, театърът на практика се превръща в „пътуващ”, а проблемите пред него стават още по-сериозни. Културният институт продължава да няма своя сцена, тази година ще разполага и с почти 100 000 лв. по-беден бюджет. Но трябва да реализира постъпления от 60 000 лева, които са с 5 000 повече от заложените през м.г.

Старейшините направиха рестрикциите в бюджета на театъра без да зачетат изискването на Закона за закрила на културата, който не позволява на културните институти да се гласуват по-малко пари от предходната година. През 2015 г. общо бюджетът му беше 415 хил.лева.

Пръв директор и създател на казанлъшкия театър през 1998 г. е Васил Самарски, след избирането му за председател на Общинския съвет шеф на трупата стана Атанас Чопов, а през 2102 г. конкурса за директор спечели Диана Рамналиева. Мандадът й изтече още миналата година, но договорът й е бил удължен със заповед на кмета, уточняват запознати.

Обявеният нов конкурс вдига високо летвата пред евентуалните мераклии не само заради условието от пет години опит в културата и владеенето на чужди езици, но и заради изискването към кандидатите да са участвали в разработването и реализацията на програми и проекти.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram