Пред много трудности са изправени онкоболните

С много трудности се сблъскват всички онези хора, които вече имат поставена диагнозата рак – те и техните семейства. Това е заболяването, което е второ по смъртност, след сърдечно-съдовите болести, и при което специалистите наблюдават и заболеваемост вече и под 30 годишна възраст. И една от трудностите, пред които се изправят онкоболните е отношението на работното място. Реакциите са различни, разказва Цвета Райнова – председател на сдружението на онкоболните в Казанлък. В частните фирми, те или напускат работа, или мълчат за заболяването си
От казанлъшкото сдружение на онкоболните, което наброява над 30 души, от тази година подемат инициативата за закупуване на ехограф, което според тях е много належащо за града ни, обяснява Цвета Райнова.
Около 40 процента от раковите заболявания са потенциално предотвратими. Рискът за развитие на тази болест може да бъда значително намален, ако се спре употребата на тютюн, ако се ограничи консумацията на алкохол, ако се избегне прекомерното излагане на слънце и ако се поддържа здравословно тегло. Това съветват специалистите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram