Лекари от Стара Загора на стаж в Страсбург, в продължение на успешното сътрудничество между двете общини

Медици от МБАЛ „Киркович“ Университетска в Стара Загора се завърнаха от едноседмично обучение  в Научно изследователския институт за карциноми на храносмилателния тракт ИРКАД в Страсбург.  Стажът на д-р Петър Атанасов, д-р Анчо Димитров и д-р Александър Юлиянов в световния център по миниинвазивна и роботизирана хирургия е безплатен, като част от хуманитарния проект за сътрудничество между общините в Стара Загора и в Страсбург, и между Българския и Френския червен кръст. Той бе договорен по време на визитата на кмета на Страсбург Ролан Рийс и делегация на Френския червен кръст /ФЧК/, начело с президента на организацията Арман Перего в Стара Загора през юли 2012 г. Това каза на пресконференция днес заместник-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова. Проведената тогава среща с кмета Живко Тодоров е поредната стъпка в подкрепа на партньорството между двете общини и мисията на двете червенокръстки организации.
 
Партньорството между старозагорската и френската община датира от 2003 г., уточни Георги Симеонов, директор на Дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция“. За първи път делегация на Френския червен кръст посещава Стара Загора плез 1997 г. по идея на Арман Перего за подпомагане на градове извън столицата и в осъществяване на мисията за подпомагане на 
 на общината с френския град Страсбург и сътрудничеството между Българския и Френския червен кръст. Тогава пристига и линейка – дарение от Страсбург за болницата в Стара Загора. Следват 25 хуманитарни пратки. С френска помощ в Стара Загора е разкрит първият социален магазин в системата на БЧК – през зимата на 2002 г., а от май 2011 г. стартира и Детски социален магазин.
Финансирани са дейности и проекти на МБАЛ „Проф д-р Ст. Киркович“, детски заведения на територията на града и региона, както и граждани и семейства в тежко социално положение.
През юни 2012 г. в Стара Загора пристига поредното дарение – две линейки за болница „Проф. Д-р Ст. Киркович“. ДДЛРГ „Мария Терезия“ е подпомогнат с 20 нови матрака за децата от дома, допълни Стефка Абаджиева директор на БЧК- Стара Загора. 
В пресконференцията участваха още д-р Атанасов и д-р Димитров, които споделиха задоволството си от пребиваването в института, в който годишно  се обучават 3 500 медици от цял свят. В Страсбург очакват на посещение кмета на Стара Загора Живко Тодоров, стана ясно още по време на пресконференцията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram