Готов е проектът за новия Музей на розата

Готов е проектът за новия музей на розата в Казанлък, съобщават от пресцентъра на Общината. От създаването на Музея на розата през 1967 г. той се намира в подземното посещение на една сграда в края на града. Помещението не е подходящо за такъв музей, тъй като е влажно и крайно недостатъчно да представи цялото богатство, което съхранява. На практика, показани са само 8% от всички музейни експонати. Затова идеята на кампанията „В името на розата“ е националният символ – розата, да бъде представен по достоен начин, в един съвременен музей. Парк „Розариум“ е избран като най-подходящо място. Проектът е готов, той е разработен от Община Казанлък. Проектант е главният архитект на Общината арх. Ивелин Недялков.
Сградата на новия Музей на розата е проектирана с четири входа, от четирите посоки на света. Във фоайето са разположени информационни гишета за запознаване на посетителите с туристическия ресурс на Община Казанлък, павилиони за продажба на цветя, сувенири и др. Сградата има конферентни зали, зала за прожекции и беседи, стая за аромати и дегустация. На централно място е разположена автентична система за производство на розово масло. Във вътрешния двор са засети мини градини с различни сортове рози. Проектът предвижда и съоръжения, позволяващи на хора с увреждания да посещават музея. Има кътове за отдих и кафе. Предвиден е паркинг. Разгънатата застроителна площ е 1152 кв.м.
В момента Община Казанлък работи активно за финансиране на проекта. Предстои кандидатстване към финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия финансов механизъм, чрез който се подкрепят проекти за съхраняване на културното наследство.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram