Бит по време на разпит осъди полицията

4 хил.лева обезщетение трябва да плати ОД МВР на  Н.М., защото претърпял по време на разпит физическо страдание от полицаи.

Административният съд постанови решението срещу трима полицаи  от Полицейския участък в Павел баня към Районно управление „Полиция” /РУП/ в Казанлък, където на  20 февруари преди три години, на обяд, Н.М. е бил извикан за обяснения, но по време на разпита бил бит от тримата служители с дървена бухалка, гумена и електрошокова палки. Ищецът получил удари по всички части на тялото, включително и по главата, като накрая с удар с крак в лицето му бил разкървавен носа. В резултат на побоя Н.М. изпитвал силна физическа болка и след като бил освободен от полицейското управление около 18: 00 часа  не можел да стои на краката си. Още същата вечер, след инцидента, той посетил Спешното отделение в Казанлък, където бил прегледан от дежурния хирург и му било издадено съдебномедицинско удостоверение.

Съдебният състав с председател съдия Галина Динкова взел предвид от претърпените болки и страдания,, а от друга страна фактът, че вредите са причинени от противоправно деяние, изразило се във физическо насилие, извършено от служители на МВР, които по закон следва да защитават гражданите от посегателства върху живота и здравето им, по отношение на лице, което по никакъв начин с поведението си не е предизвикало употреба на сила. При отчитане на тези фактори, съдът приел, че обезщетението следва да в размер на 4000лв., ведно със законната лихва от деня на увреждането – 20.02.2012г.  до окончателното изплащане на сумата.

Решението, взето от съда на 19 януари т.г., подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

 

Снимка: Архив

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram